22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialProblema romilor creează tensiuni între România și Suedia

Problema romilor creează tensiuni între România și Suedia

Un raport al Băncii Mondiale susține că integrarea romilor pe piața muncii din România ar putea fi o soluție economică viabilă în contextul îmbătrânirii populației. Astfel, absorbția fondurilor europene pentru integrarea romilor a devenit subiect de dispută între Suedia și România.

Integrarea romilor ar fi o politică economică inteligentă pe care România ar putea să o adopte, având în vedere creşterea populaţiei rome apte de muncă pe fondul îmbătrânirii populaţiei generale şi cheltuielilor sporite cu pensiile şi asistenţa socială, arată un raport al Băncii Mondiale, citat de Mediafax.

Statistici inexacte

Estimarea numărului de romi din România este greu de făcut din cauză că nu sunt disponibile date privind etnia la nivelul statelor membre UE, dar şi din cauză că familiile rome nu sunt dispuse, de multe ori, să-şi dezvăluie identitatea etnică în faţa autorităţilor, se menţionează în raport. Dacă la recensământul populației, s-au declarat romi 600 de mii de persoane, adică 3,5% din români, experți ai Comisiei Europene estimează un număr de 1,3 – 25 milioane.

Un procent modest, între 6 și 20% din populația romă intră pe piața muncii. Din punct de vedere economic, se impune integrarea romilor pe piața muncii. Mai ales în contextul în care îmbătrânirea populaţiei va determina creşterea costurilor cu pensiile şi serviciile de sănătate în viitorul apropiat. Asigurarea unor şanse egale pe piaţa muncii pentru romi ar putea conduce la creşterea mai rapidă a productivităţii, la sporirea colectării de taxe şi la scăderea cheltuielilor de asistenţă socială. În 2011, 66 la sută din bărbaţii şi 53 la sută din femeile cu vârste între 15 şi 64 de ani – apţi de muncă – erau angajaţi, în timp ce numai 42 la sută din bărbaţii romi şi 19 la sută din femei din acelaşi segment de vârstă aveau slujbe, incluzând munca la negru.

Suedezii, furioși

Ținând cont și de acest context, ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, şi-a exprimat marţi „furia” faţă de România, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrării romilor, relatează AFP. Ministrul a dezvăluit că Guvernul român se opune instalării unui grup de experţi ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispoziţie de către Bruxelles să ajungă efectiv la romi.

„Cred că este o problemă de inerţie şi prestigiu politic: nu se vrea ca alte ţări să se amestece în afacerile politicii interne. În plus, nu este un lucru cu care guvernele şi aleşii români să câştige alegeri. Mă înfurie dezinteresul pe care l-au arătat pentru acest subiect”, a continuat ministrul.

Conform unor date de la Comitetul de Acţiune al Primăriei Stockholm, 90% din cerşetorii din capitala suedeză sunt români. România întâmpină dificultăţi în absorbirea fondurilor UE. În perioada 2007-2013, ea a cheltuit abia 26,5% din fondurile alocate.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a ținut să îl contrazică pe oficialul suedez precizând că România nu a stopat negocierile cu alte state în privinţa romilor, a spus, marţi, Eugen Teodorovici. Acesta a catalogat declaraţia oficialului suedez, potrivit căreia Bucureştiul a refuzat ajutorul pentru cheltuirea banilor europeni destinaţi romilor, drept „un pumn în gură” dat României. Oficialul român a susţinut că problema comunităţilor de romi este a tuturor statelor Uniunii Europene şi nu a unui singur stat. În acest sens, toate ţările membre „trebuie să coopereze pentru că doar lucrând împreună, cu răbdare şi prietenie, putem să avem rezultate în viitor prin implementarea de proiecte concrete în România, care să ducă la integrarea comunităţilor de romi.  

Cele mai citite

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă