UPDATE. Completul de cinci judecători al instanţei supreme a amânat, luni, pentru 13 mai contestaţiile din dosarul „Zambaccian”, după ce Adrian şi Daniela Năstase au depus la instanţă cereri în care au solicitat un nou termen pentru a putea să îşi angajeze apărători, relatează Mediafax.
Judecarea recursurilor din dosarul „Zambaccian”, în care Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi a fost achitat pentru luare de mită, trebuia să înceapă luni, la completul de la instanţa supremă format din preşedintele Rodica Aida Popa şi judecătorii Ioana Bogdan, Angela Dragne, Luminiţa Livia Zglimbea şi Cristina Rotaru.
Cei cinci magistraţi au constatat că la dosar au fost depuse două cereri de amânare a judecării cauzei de către Adrian şi Daniela Năstase, o a treia cerere fiind făcută în sală de către Irina Paula Jianu.
Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie prezent la şedinţa de judecată a fost de acord cu cererile celor trei, iar instanţa le-a admis, cu menţiunea că este singurul termen ce se acordă pe motivul angajării de apărători şi pentru pregătirea apărării.
Astfel, instanţa a amânat judecarea pentru 13 mai, dată până la care a solicitat ca viitorii apărători ai celor care au făcut recurs în cauză să depună la dosar motivele contestaţiilor.
–-
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă, luni, primul termen în recursul înaintat de procurori în dosarul Zambaccian, informează Realitatea TV. Astfel, astăzi va fi prima apariţie publică a fostului premier Adrian Năstase, de la eliberarea din Penitenciarul Jilava.
În 30 martie 2012, instanţa l-a achitat pe fostul premier pentru luare de mită, dar l-a condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj. Procurorii au făcut atunci recurs.
Dosarul în care Adrian Năstase este acuzat că a primit diverse obiecte şi contravaloarea unor lucrări de construcţie în schimbul numirii şi menţinerii în funcţia de directoare a Inspectoratului de Stat în Construcţii a Irinei Jianu a ajuns în instanţă în 2006, dar s-a întors la procurori un an şi jumătate mai târziu, din cauza unei decizii a Curţii Constituţionale.
Citeşte şi Andronescu: Adrian Năstase va veni la Congresul PSD, nu ştiu dacă va primi vreo funcţie
Citeşte şi Ponta vrea să scape de Daniel Morar din CSM. Se răzbună pentru condamnarea lui Năstase?
El ar fi primit peste 100.000 USD (reprezentând contravaloarea unor bunuri importate din China) şi 1.200.000 RON (reprezentând contravaloarea tâmplăriei din aluminiu şi lemn cu geam termopan, executată la imobilele din Bucureşti, strada Zambaccian nr. 16 şi comuna Cornu, judeţul Prahova).
Adrian Năstase a fost eliberat din Penitenciarul Jilava, pe 18 martie.