15.2 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialPrimul feribot construit la Şantierul Naval Damen din Galaţi a fost lansat...

Primul feribot construit la Şantierul Naval Damen din Galaţi a fost lansat la apă

Primul feribot construit la Şantierul Naval Damen din Galaţi a fost lansat la apă, vineri, nava fiind destinată transportului de pasageri şi autovehicule între insulele Fogo şi Change, situate pe coasta de est a Canadei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

O navă de tip feribot, botezată "Veteran", a fost lansată la apă, vineri, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Şantierul Naval Damen din Galaţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii, Corina Pîrvu, este vorba despre prima astfel de navă construită şi lansată la Şantierul Naval din Galaţi, în urma unei comenzi a reprezentanţilor Guvernului Provinciei Newfoundland şi Labrador.

Astfel, feribotul comandat de canadieni va asigura transportul persoanelor – localnici şi turişti – dar şi al autovehiculelor între insulele Fogo şi Change, situate pe coasta de est a Canadei.

Nava poate transporta 200 de pasageri şi 64 de autovehicule, are o lungime totală de 80,90 metri, o lăţime 17,20 metri, un pescaj de 4,30 metri şi o viteză de 14 noduri.

Pentru construcţia feribotului, Şantierul Naval din Galaţi a colaborat cu Şantierul Naval Damen Bergum – Olanda, membru al Grupului Damen, care a asigurat proiectarea şi principalele echipamente. De asemenea, o serie de companii specializate şi-au adus contribuţia la realizarea navei în ceea ce priveşte izolaţiile, tapiţeriile, mobilierul, echipamentele şi instalaţiile electrice, vopsitoria, protecţia anticorozivă, dar şi pentru sistemele de aer condiţionat şi ventilaţie.

Feribotul este primul dintr-o serie de două nave comandate Grupului Damen de către Guvernul Provinciei Newfoundland şi Labrador din Canada.

La Şantierul Naval Damen din Galaţi se estimează că anul acesta vor fi lansate şi livrate între 25 şi 30 de nave.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, „zburat” din bordul administrativ de la Romsilva

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a primit recent un cadou neplăcut din partea ministrului PNL al Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind ejectat...
Ultima oră
Pe aceeași temă