14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialPrimul episcop greco-catolic din Bucuresti, dupa 60 de ani

Primul episcop greco-catolic din Bucuresti, dupa 60 de ani

Bucurestiul va avea un episcop greco-catolic, dupa 60 de ani. Vaticanul si Blajul au decis sa-l proclame drept episcop cu sediul in Bucuresti pe monseniorul Mihai Fratila.

Noul episcop este, in prezent, rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant teologic care pregatesc viitori preoti catolici de rit bizantin. Prea Sfintia Sa Mihai Fratila va fi primul episcop greco-catolic cu sediul in Bucuresti numit dupa aproape 60 de ani. Predecesorul sau, episcopul Vasile Aftenie, a fost cel dintai ierarh roman unit martirizat de autoritatile comuniste. El a fost ucis in beciurile Securitatii. Noul episcop va purta titlurile de episcop titular de Nove si de episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia si Fagaras, pentru ca normele Bisericii Catolice recomanda evitarea situatiei in care doi episcopi catolici isi au sediul in acelasi oras. In Bucuresti se afla deja sediul arhiepiscopului-mitropolit romano-catolic Ioan Robu.
Noul episcop cu sediul in Bucuresti are doar 37 de ani si si-a facut studiile la Blaj si la Roma, unde a fost student al celebrelor universitati Urbariana si Gregoriana. El a obtinut masterul la Paris, unde a fost vicar al Misiunii greco-catolice din capitala Frantei.
Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore din Blaj, PS Vasile Bizau, este primul din istorie care detine o astfel de pozitie. Curia Arhiepiscopala din Blaj a luat fiinta in urma ridicarii de acum doi ani a Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj la rangul de Arhiepiscopie Majora, echivalentul unei Patriarhii Ortodoxe. PS Vasile Bizau a studiat teologia in Baia Mare, iar apoi filozofia la Universitatea Gregoriana din Roma. In prezent, este doctorand al Institutului San Anselmo din Roma. El este cadru didactic la Universitatea de Nord din Baia Mare. PS Vasile Bizau va avea titlul de episcop titular de Appiaria, pentru ca in Blaj isi are sediul arhiepiscopul major roman, Preafericitul Lucian Muresan. Nova si Appiaria sunt doua sedii episcopale din Antichitate, in prezent dezactivate, pastrate ca titluri la Vatican, tocmai pentru situatiile in care trebuie numiti astfel de episcopi precum cei doi romani. In prezent, Romania are cinci episcopi eparhiali greco-catolici, plus un arhiepiscop ad personam din Cluj, carora li se adauga un episcop roman greco-catolic din America de Nord, PS John-Michael Boteanu.

DECIZIE
» Nuntiul Apostolic se muta in Germania
Proclamarea

celor doi noi episcopi greco-catolici este ultimul eveniment important din mandatul actualului Nuntiu Apostolic in Romania si Republica Moldova, monseniorul arhiepiscop Jean-Claude Perisset. Acesta va prelua misiunea de Nuntiu Apostolic in Germania, tara natala a actualului Suveran Pontif, Papa Benedict al XVI-lea. Pana la numirea unui nou Nuntiu Apostolic, activitatea Nuntiaturii din Bucuresti va fi girata de insarcinatul cu afaceri, monseniorul Mauro Lalli.

Cele mai citite

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Stupoare în țările occidentale. Lideri din UE transmit mesaje de compasiune după moartea președintelui Iranului

Ceremonia funerară în memoria înalților oficiali iranieni care au murit în accidentul de elicopter din 19 mai 2024, în frunte cu președintele Ebrahim Raisi,...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă