22.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialPrimul centru de ingrijiri paliative din Capitala nu poate functiona din lipsa...

Primul centru de ingrijiri paliative din Capitala nu poate functiona din lipsa banilor

Bolnavii de cancer in stare avansata vor beneficia de ingrijiri paliative, in primul Centru de Terapie a Durerii “Sf. Irina”, deschis in zona Capitalei si al doilea din tara. Din pacate, principalul obstacol in calea inaugurarii si asigurarii continuitatii acestei activitati medicale deosebite ramane finantarea.

Cancerul loveste si tinerii

“Motivatia deschiderii acestui obiectiv filantropic o constituie faptul ca boala canceroasa reprezinta a doua cauza de mortalitate din tara noastra. Romania ocupa locul al patrulea in lume ca incidenta, iar aceasta maladie, din ce in ce mai frecventa, a ajuns sa afecteze varste foarte tinere”, a declarat dr. Pavel Chirila, directorul centrului. Ingrijirile paliative sunt o specialitate relativ noua in medicina, dar si mai noua in Romania. Ministerul Sanatatii a oficializat in urma cu cateva luni aceasta specialitate. “Principala trasatura a ingrijirilor paliative este faptul ca se ocupa de bolnavii de cancer in stadiu avansat. Este vorba de o asistenta medicala multidisciplinara (medici de diferite specialitati, psiholog, preot, cadre medicale medii etc). Sindroamele pacientului cu tumori maligne sunt diverse, iar durerea si depresia sunt foarte mari”, a spus dr. Pavel Chirila. In tarile din Europa de vest, unde astfel de centre se bucura de sprijinul puternic al comunitatilor si al statului, aceste spitale sunt foarte mici, cu maximum 30 de paturi, tocmai datorita complexitatii si gradului de dificultate a ingrijirilor speciale. Primul centru din tara a fost deschis la Brasov si se numeste “Casa Sperantei”.

16 paturi

Ridicarea Centrului de Terapia Durerii, cu sediul in Voluntari (str. Erou Mircea Marinescu, nr. 8), s-a facut de catre Fundatia “Sf. Irina”, in al carei statut se prevede promovarea conceptului de ingrijiri paliative si in Romania. Micul spital va dispune de 16 paturi, bolnavii fiind ingrijiti de un numar de 15 cadre medicale. Fiecare rezerva este dotata cu aer conditionat si sistem de alarma, dar si cu aparatura medicala specifica. Aici vor functiona si o farmacie, bucatarie, grupuri sociale pentru familiile celor bolnavi, chiar si o sala de curs pentru studentii la medicina. Toate fondurile colectate au fost investite pentru crearea unor conditii deosebite celor internati. In Bucuresti sunt 6.000 de bolnavi in stadiu terminal si inca 5.000 de cazuri de cancer in evidentele serviciilor de oncologie.
In multe astfel de cazuri se consuma adevarate tragedii, tocmai de aceea acest serviciu vine sa aline, pe cat posibil, aceste suferinte. De asemenea, reprezinta un suport deosebit pentru familiile pacientilor.
Costul functionarii acestuia se ridica la circa 15.000 de euro pe luna (pentru salarii, utilitati, hrana si medicamente). Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a promis ca va asigura medicamentele necesare.
Din pacate, fundatia nu are fondurile necesare pentru sustinerea cheltuielilor de functionare, toti banii fiind investiti in ridicarea constructiei. Pentru inaugurarea intr-un timp scurt a acestui centru, ROMTELECOM a aprobat o linie Teledon pentru sase luni. Toti cei care doresc sa sprijine aceasta initiativa generoasa pot sa sune la 0.900.90.00.60 si vor dona 2 euro pentru a alina suferinte necrutatoare.

Ameliorarea simptomelor

Potrivit articolului dr. Gabriel Raicu – Spitalul Universitar Bucuresti, publicat in Revista Romana de Bioetica, Organizatia Mondiala a Sanatatii a definit ingrijirile paliative ca “ingrijiri active si complete ale pacientilor suferind de o maladie ce nu mai raspunde la un tratament curativ”. Filozofia acestor ingrijiri include principii cum ar fi: acceptarea ca a muri este un fenomen normal; ameliorarea simptomelor este un scop al tratamentului; unitatea de ingrijire paliativa cuprinde pacientul si anturajul sau apropiat; echipa pluridisciplinara compusa din profesionisti si benevoli este cea mai apta sa aplice acest tip de tratament”.

Cele mai citite

Tragedie în lumea fotbalului. Portarul naționalei Muntenegrului a murit la 26 de ani

Matija Sarkic, portarul selecţionatei Muntenegrului şi al echipei de fotbal Millwall, a încetat din viaţă la 26 de ani, a anunţat clubul englez de...

Marcel Ciolacu e clar: “PSD va avea candidat la prezidențiale”

Într-un for statutar al Partidului Social Democrat, s-a decis că PSD va prezenta un candidat pentru funcția de președinte al României, a declarat sâmbătă...

Ciucă vrea să ne amintească jocul copilăriei “Țară, țară, vrem ostași!”

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, vrea să ne amintească de jocul copilăriei “Țară, țară, vrem ostași!”. A...
Ultima oră
Pe aceeași temă