23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialPrimăria Galați concesionează și ultimul loc de agrement: Plaja „Dunărea“

Primăria Galați concesionează și ultimul loc de agrement: Plaja „Dunărea“

Pentru baza de agrement de 5,3 ha, redevența minimă este de 27.000 lei pe lună, condițiile puse de municipalitate fiind reabilitarea bazinelor și a clădirilor și amenajarea unui teren de sport acoperit.

Gălățenii au ajuns în situația ca dacă vor să vizioneze un film sau să facă plajă să meargă în orașul vecin, Brăila, pentru că la Galați nu mai există nici un cinematograf și nu prea mai există nici locuri în care să se scalde și să se bronzeze.

În oraș funcționează câteva piscine, dar accesul la acestea e costisitor și cea mai mare parte a gălățenilor ar prefera să poată merge la o plajă cu nisip, cu prețuri accesibile, mai ales că orașul este înconjurat la sud, vest și est, de Dunăre, Siret și Prut, iar în preajmă sunt și câteva lacuri.

Municipalitatea a luat decizia de a concesiona și ultima plajă pe care o administra, Plaja „Dunărea“, după ce în 1997 „scăpase“ în mod asemănător și de grija administrării Plajei „Brateș“.

O altă plajă, cea de la Lacul „Partidului“ este închisă de vreo doi ani. Tot de doi ani a fost abandonată și Plaja „Dunărea“.

În 2013 și 2014, bazinele Plajei „Dunărea“ mai erau umplute cu apă numai vineri, sâmbăta și duminica, parcă în mod intenționat, pentru ai descuraja pe gălățeni să mai meargă la plajă. În 2014 nu au mai fost alocați nici măcar banii pentru completarea fliselor de la grupurile sanitare și pentru văruirea clădirilor, așa că pe 15 august 2014 plaja a fost închisă de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați.

“Clădirile anexelor sanitare sunt în stare avansată de degradare, adică lipsa de flise pardoseală, tencuială căzută, instalație sanitară defectă, dezinfecția se face manual și cu clorură de var, ceea ce contravine legislaţiei, pavimentul și grătarele aferente sunt deteriorate“, constataseră inspectorii DSP. 

Soluția „salvatoare“: concesionarea!

În sezonul rece ar fi putut fi alocate fondurile pentru reparații și montarea unei instalații de purificare a apei, însă municipalitatea a găsit altă soluție „salvatoare“, concesionarea Plajei „Dunărea“ pentru o perioadă de 49 de ani, adică până în 2064, cu posibilitate de prelungire a concesiunii până în 2088.

În expunerea de motive a hotărârii Consiliului Municipal (CLM) Galați este invocat interesul public: „Pentru a se oferi cetățenilor municipiului Galați un loc prielnic pentru odihnă și recreere, cât și pentru a se valorifica potențialul existent, este necesar a se realiza lucrări de investiții pentru funcționalitatea zonei de agrement Plaja Dunărea.

Datorită lipsei de fonduri, dorim reintroducerea în circuitul de agrement a zonei Plaja Dunărea prin atragerea unui investitor în măsură să poată reabilita clădirile și bazinele, să realizeze activități de profil. În aceste condiții s-a elaborat Studiul de oportunitate care stă la baza concesionării prin licitație a bunului imobil, zona de agrement Plaja Dunărea, pentru o perioadă de 49 de ani.

Se propune Consilului Local Galați concesionarea prin licitație publică a zonei de agrement Plaja Dunărea, aflată în proprietatea publică a municipiului Galați“, se spune în documentul semnat de primarul Marius Stan.

Concesionarea a fost votată în unanimitate. Pentru Plaja „Dunărea“, cu o suprafaţă de 53.926 mp, viitorul investitor va trebui să achite o redevență de cel puțin 25.277 lei/lună. O mare parte din acești bani municipalitatea îi putea încasa din autorizarea teraselor de pe plajă.

În plus, mulți gălățeni se întreabă de ce plaja nu a fost dată în administrare, din moment ce au fost prevăzute investiții minime, în reabilitarea bazinelor și clădirilor și amenajarea unui teren de sport acoperit.   

Proastă administrare și „bani la negru“

Până în luna mai, Plaja „Dunărea“ a fost administrată de o societate a primăriei, Gospodărire Urbană SRL Galați, al cărui director este conservatorul Eduard Grosu. La o recentă ședință a CLM, la care a fost aprobat transferul plajei la primărie, în vederea concesionării, primarul Marius Stan a acuzat conducerea Gospodărire Urbană SRL nu numai de proasta administrare, ci și de faptul că au scos „bani negri“ din administrarea plajei și parcărilor: „După ce au ținut plaja în administrare și cât au putut să încaseze, așa cum încasau, dând sau nedând bilete, a mai funcționat, fiindcă mai era ceva de tăiat și de luat. În momentul când nu a mai venit autorizația de la DSP, au pasat-o în brațele noastre. Ne vor mai da probabil. Unde nu pot scoate nimic altceva, în afară de bani, când vom pune parcometre peste tot, ne vor da toate parcările care au parcometre, pentru că acolo totul este fiscalizat clar și contabilizat. Mie nu îmi convine ca noi să ne-o luăm de la presă. Sau cetățenii Galațiului să ne spună și să ne arate cu degetul că am lăsat orașul fără plajă. Dar în admi­nistrarea cui a fost această plajă atâția ani? A Gospodăririi Urbane. De ce nu au venit atâția ani aici, în fața dvs, să ceară bani pentru dezvoltare, pentru implementarea proiectelor care să facă plaja funcțională? Să discutăm și așa. Dl. director cred că ar trebui să-și pună demisia în alb în fața noastră și atâta tot. O dată cu plaja ne dați și demisia în alb“, a spus primarul Galațiului.

 

Plaja „Dunărea“ va fi concesionată

Cele mai citite

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Bătaie în Parlament: Florin Roman, bătut de Dan Vîlceanu -VIDEO

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament, între Dan Vîlceanu şi Florin Roman, care a avut loc în antecamera sălii de plen, în...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...
Ultima oră
Pe aceeași temă