12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialPrima slujbă patriarhală la Turda

Prima slujbă patriarhală la Turda

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Daniel Ciubotea, a oficiat o liturghie în oraşul unde a fost proclamat prima dată în lume dreptul la libertate religioasă

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel Ciubotea, a participat la sfinţirea unei biserici pentru comunitatea din cartierul Băilor Sărate Turda. Biserica a fost construită de unul dintre colegii de la Facultatea de Teologie ai Preafericitului Daniel Ciubotea, părintele Aurel Mişca.

La ceremonia de sfinţire a bisericii au participat circa 1.500 de oameni. Alături de patriarhul ortodox, au participat la slujba de sfinţire şi mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, IPS Andrei Andreicuţ, dar şi episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Vasile Someşanul. Ridicarea lăcaşului de cult a început în anul 1999.

Ceremonia de sfinţire a noului lăcaş de cult din Turda a fost precedată, sâmbătă seară, de o altă slujbă religioasă, care a fost oficiată de Preafericitul Daniel Ciubotea la mănăstirea Mihai Vodă.

Decoraţie pentru primarul Ştefănie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel Ciubotea, l-a decorat cu Ordinul Sfântul Ştefan cel Mare pe primarul PDL din Turda, Tudor Ştefănie. Patriarhul ortodox l-a numit pe primarul turdean drept “un model de primar creştin” şi i-a mulţumit pentru sprijinul acordat pentru construirea bisericii ortodoxe pentru parohia Turda-Băi.

“Cea mai importantă investiţie pe termen lung este educaţia, dar nu numai formarea ştiinţifică”, a spus patriarhul Daniel, la ceremonia de sfinţire a bisericii din cartierul turdean al Băilor Sărate. El a amintit faptul că Biserica Ortodoxă Română a organizat tabere pentru 4.800 de elevi în această vară.
Slujba oficiată de Preafericitul Daniel Ciubotea este prima liturghie oficiată de un patriarh la Turda. În acest context, el a primit şi titlul de cetăţean de onoare al oraşului Turda. De asemenea, primarul Turdor Ştefănie l-a invitat pe întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române la sfinţirea Mănăstirii Ortodoxe Mihai Vodă, care va avea loc anul viitor, în data de 9 august, atunci când se vor împlini 411 ani de la uciderea, pe câmpul Turzii, a voievodului care a unificat Valahia, Transilvania şi Moldova.

Primarul Tudor Ştefănie nu a fost singurul decorat de patriarh. Părintele Aurel Mişca a primit cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală. De asemenea, Preafericitul Daniel i-a oferit preotului din cartierul Băilor Sărate şi o cruce de binecuvântat pentru altar, o evanghelie şi o cădelniţă din argint masiv. Întâistătătorul bisericii neunite a explicat faptul că astfel de cădelniţe sunt extrem de rare. Au existat şi o serie de ctitori ai lăcaşului de cult, care au primit diplome onorifice sub titulatura Sfântului Apostol Andrei. La rândul său, părintele Aurel Mişca le-a oferit câte o icoană înalţilor ierarhi prezenţi, iar primarul Tudor Ştefănie i-a dăruit o icoană de argint patriarhului Daniel.

O biserică de o mare importanţă

La rândul său, mitropolitul neunit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, IPS Andrei Andreicuţ, care a început să slujească în calitate de preot chiar la Turda, a explicat motivul pentru care sfinţirea acestei biserici este atât de importantă. Este vorba că în această parohie, în anul 1810, protopopii neuniţi români din Transilvania l-au ales ca episcop pe Vasile Moga. Iar în anul 1847, tot ei l-au ales ca episcop pe Andrei Şaguna, cel care avea să devină primul mitropolit al noii mitropolii ortodoxe de la Sibiu.

Un sfânt cu “umbre”

Andrei Şaguna a fost canonizat în acest an de către Biserica Ortodoxă Română, deşi contemporanii săi i-au reproşat trei episoade. Este vorba de opoziţia sa faţă de înfiinţarea unei universităţi româneşti în Transilvania, interzicerea utilizării literelor latine de către clerul ortodox şi vânzarea răsculatei Ecaterina Varga, a cărei revoltă a precedat Revoluţia de la 1848.

Cele mai citite

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă