22.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialPrima ediţie a Festivalului Sergiu Celibidache, cu ocazia celebrării a 100 de...

Prima ediţie a Festivalului Sergiu Celibidache, cu ocazia celebrării a 100 de ani de la naşterea marelui dirijor

Prima ediţie a Festivalului Sergiu Celibidache va avea loc la Bucureşti, în perioada 3 mai -7 iulie 2012, si este organizată cu ocazia celebrării a 100 de ani de naşterea marelui dirijor român.

Anul 2012 este Aniversare Unesco Sergiu Celibidache.

Dintre manifestările principalele ale Festivalului „Sergiu Celibidache 100″ din România, eveniment bienal, menţionăm:

  • Masterclass-urile din luna mai:

„A preda este cea mai nobilă activitate umană”. Acesta a fost crezul lui Sergiu Celibidache, pentru care şi-a dedicat întreg spiritul, pe care l-a insuflat şi unor artişti instrumentişti de excepţie precum şi tuturor elevilor ce şi-au dorit să asimileze tehnicile extraordinare de dirijat ale Maestrului. Câţiva dintre aceştia sunt invitaţii Festivalului din acest an: Ida Haendel – Masterclass Vioară, Helmut Nicolai – Masterclass Muzică de Cameră, Dorin Marc – Masterclass Contrabas, Michael Martin Kofler – Masterclass Flaut, Wolfgang Gaag – Masterclass Brass, Rony Rogoff – Masterclass Vioară şi Enrique Garcia Asensio – Masterclass Dirijat.

  • Expoziţie de fotografie: „Fragmente din viaţa Maestrului Sergiu Celibidache”
  • Proiecţie de filme:

 “GRADINA LUI CELIBIDACHE”: Un film documentar despre viaţa şi activitatea celebrului dirijor, maestru, profesor şi compozitor Sergiu Celibidache, realizat chiar de fiul acestuia, Serge Ioan Celibidache.  

DON’T DO ANYTHING, LET IT EVOLVE“: Un film semnat Jan Schmidt-Garre despre geniul muzicii, Sergiu Celibidache.

DOCUMENTAR DESPRE SERGIU CELIBIDACHE“: Coproducţie TVR MEDIA

Difuzarea filmelor vor avea loc în cinematograful Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City

  • Lansare de carte

„Despre fenomenologia muzicii”, de Sergiu Celibidache

“Celibidache: Întâlniri cu un om de excepţie”, de Patrick Lang şi Stéphane Müller

  • Concerte

Susţinute la Ateneul Român cu artişti recunoscuţi internaţional, foşti elevi ai lui Sergiu Celibidache şi orchestre de primă clasă ale României: Enrique Garcia Asensio, Mark Mast, Markus Theinert, Rony Rogoff, Cristian Mandeal, Ida Haendel, Misha Dacic, Peter Sadlo, Wolfgang Gaag, Dan Grigore, Dorin Marc, German Brass, Henschel Quartett, Orchestra Română de Tineret, Filarmonica George Enescu,  Filarmonica “Moldova” Iaşi.    

  • Premiera mondială a compoziţiei “Haz de necaz” a Maestrului Sergiu Celibidache

Unesco a declarat 2012 An Sergiu Celibidache, însă eu doresc să declar 2012 anul muzicii. În acest an pornim o tradiţie pentru România, pentru că ţara noastră, după cum îmi spunea tatăl meu, este o ţară cu extrem de mult talent, dar cu şanse reduse de afirmare şi de exploatare a lui. Muzica ar trebui să fie parte din educaţia noastră şi de aceea noi avem un program bogat de masterclass-uri, cu intrare liberă, tocmai pentru a încuraja tinerii să se întoarcă la muzică, să se întoarcă la valori. Prin oamenii care predau, veţi descoperi abordarea unică muzicală numită fenomenologie muzicală, implementată de către tatăl meu.  Sunt foarte mândru să pot să aduc o serie de concerte cu artişti din toată lumea care au fost apropiaţi tatălui meu şi în special premiera mondială a compoziţiei “Haz de necaz”. “Sunt român şi voi muri român” repeta tata, astfel încât mi se pare un pas firesc ca latura sa, necunoscută până în prezent, de compozitor să fie dezvăuită în Bucureşti, România“, a declarat Serge Ioan Celibidache, Preşedintele Fundaţiei Sergiu Celibidache.

Acest festival reprezintă o ocazie minunată de a-l onora pe Sergiu Celibidache -un simbol naţional, o valoare internaţională de necontestat – în special acum, cu ocazia celebrării a 100 de ani de la naştere. Sergiu Celibidache a părăsit România de foarte tânăr, cu un vis: acela de a deveni compozitor. Forţa destinului l-a facut cel mai mare dirijor al lumii, iar sacrificiul făcut pentru chemarea sa interioară către muzică (acela de a nu-şi mai revedea părinţii niciodată şi de a lupta, ca român, pentru a se impune pe plan internaţional), se va fructifica anul acesta, în România, prin dezvelirea compoziţiei sale “Haz de necaz”.

Sunt extrem de onorată să fac parte din echipa care va dărui ţării oportunitatea de a se impune pe harta culturală mondială prin acest festival şi de a dărui înapoi românilor valorile care fac acest popor atât de special. Este important pentru noi să ne recâştigăm cu toţii mândria naţională şi totodată este extrem de important să ne impunem pe plan internaţional cu o altă imagine decât cea actuală. Vă aşteptăm pe toţi, cu mare drag, la toate evenimentele festivalului, începând cu 3 mai şi până pe 7 iulie în Bucureşti“, a declarat Adela Vrînceanu, Director de comunicare al Fundatia Sergiu Celibidache.

Cele mai citite

Ciucă vrea să ne amintească jocul copilăriei “Țară, țară, vrem ostași!”

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, vrea să ne amintească de jocul copilăriei “Țară, țară, vrem ostași!”. A...

Victor Ponta despre candidatura lui Ciolacu la președinție: Vor să-i rupă gâtul!

Victor Ponta, fost președinte al PSD și actual consilier al șefului PSD, îl avertizează pe Marcel Ciolacu că liderii PSD care îi cer să...

AUR și-a ales candidatul pentru funcția de președinte al României

Consiliul Naţional de Conducere al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) a decis astăzi, cu unanimitate de voturi, ca preşedintele partidului, George Simion, să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă