19.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialPreședintele Turciei avertizează că va relua operațiunea „Scutul Eufratului” în nordul Siriei

Președintele Turciei avertizează că va relua operațiunea „Scutul Eufratului” în nordul Siriei

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că va relua acțiunile militare împotriva luptătorilor kurzi din Siria, în cazul unui atac împotriva Turciei din partea acestora, a relatat Xinhua.

„Nu vom discuta problema cu nimeni, ci vom lua propria decizie și vom lua problema în propriile mâini”, a declarat sâmbătă președintele Erdogan, în cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri la Istanbul, transmite Agerpres.

El a invocat eventuala reluare a așa-numitei operațiuni „Euphrates Shield” („Scutul Eufratului”) în nordul Siriei în cazul lansării unui atac asupra teritoriului turc de către Partidul Uniunii Democrate (PYD) și aripa sa militară, Unitățile de protecție a poporului kurd (YPG).

Ankara califică cele două grupări ca susținătoare ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia și considerat organizație teroristă și de Statele Unite și de Uniunea Europeană, iar liderul partidului, Abdullah Ocalan, este în închisoare din 1999.

Armata turcă a încheiat operațiunea „Euphrates Shield”, lansată în luna august a anului trecut, la sfârșitul lunii martie a.c. Erdogan a spus că a vorbit despre aceasta chestiune – reluarea operațiunilor militare în nordul Siriei – atât cu oficialii ruși, cât și cu cei din SUA.

Mass-media turce au relatat sâmbătă că SUA au reaprovizionat cu echipament militar militanți PKK și PYD în nordul Siriei, într-un demers căruia Turcia i se opune. Președintele american Donald Trump a aprobat luna trecută livrarea de sprijin militar pentru combatanții kurzi din Siria, întrucât lor le este atribuit un rol important în ofensiva asupra orașului Raqqa, centru de rezistență al Statului Islamic în Siria.

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...

Ciolacu știe mai bine decât ambasadoarea SUA când vom scăpa de vize. Ambasadoarea vorbea de anul 2025, Ciolacu e sigur de anul 2024. Tot...

Premierul Marcel Ciolacu are o versiune mai optimistă decât ambasadoarea SUA cu privire la momentul în care cetățenii României vor fi scutiți de vizele...

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă