3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021
AcasăSpecialPreședintele Macron a avertizat România că proiectul de reformă a Justiţiei nu...

Președintele Macron a avertizat România că proiectul de reformă a Justiţiei nu corespunde cu ideea de luptă împotriva corupţiei

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron a avertizat autoritățile române că proiectul de reformă a Justiţiei, așa cum este el vehiculat la București. „nu este coerent cu voinţa de luptă împotriva corupţiei”.

Președintele Macron a făcut această declarație cu prilejul recepției care s-a desfășurat joi după-amiază la Ambasada Franței din București.

Totuși, liderul de la Elysee a susținut că atât preşedintele Iohannis, cât şi premierul Tudose i-au promis că vor corecta problemele semnalate atât de unele țări occidentale, cât și de Comisia Europeană.

“Relaţia bilaterală include şi actualităţi care pot părea sensibile. Am vorbit cu preşedintele şi cu premierul despre proiectul despre care începe să se vorbească drept o reformă a justiţiei, care nu este coerent cu o voinţă de luptă împotriva corupţiei. Ambii mi-au garantat voinţa lor de a continua munca începută de reducere a corupţiei în ţară, atfel ca toate contrasemnalele să poată fi corectate”, a declarat Emmanuel Macron.

Liderul francez a recunoscut, pe de altă parte, în fața conaționalilor săi, dificultăţile pe care le au oamenii de afaceri francezii în România.

“Le-am spus clar interlocutorilor mei că această evoluţie trebuie să treacă prin claritatea relaţiilor bilaterale. Nu minimalizez dificultăţile pe care unii dintre voi se confruntă zi de zi – lentoarea, insuficienţa infrastructurii, lipsa de claritate în unele decizii, sensibilităţile legate de corupţie sau lipsa de claritate care există, de exemplu, în domeniul Apărării, între discurs şi realitate”, a spus Macron.

Macron a spus totuși că atât preşedintele Iohannis cât şi premierul Tudose sunt “interlocutori profund angajaţi”, cu care are “o viziune comună”, întrucât sunt "dornici să îmbunătăţească relaţiile bilaterale, cu condiţia să nu fie o relaţie asimetrică, ci un parteneriat adevărat".

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Un bărbat din Arad, amendă pentru injurii aduse pe Facebook

Un bărbat din Arad a primit o amendă marți de 1.000 de lei de la jandarmi pentru injurii aduse pe rețeaua de socializare Facebook,...

Ziua Constituției nepromulgate: circul și falsul Republicii

A fost circ la ședința solemnă a Camerei Deputaților și Senatului, de Ziua Constituției, ținută cu ocazia aniversării a 30 de ani de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă