12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPreşedintele Kazahstanului promite să rămână la putere

Preşedintele Kazahstanului promite să rămână la putere

Preşedintele kazah Nursultan Nazarbaiev, aflat la putere încă din perioada sovietică, a anunţat vineri că vrea să rămână la conducerea acestei ţări din Asia Centrală, în timp ce Parlamentul vrea menţinerea prin referendum a şefului statului până în 2020, relatează AFP, potrivit Mediafax.

“Sunt dispus să lucrez atât cât voi putea, dacă starea mea de sănătate îmi permite acest lucru”, a declarat Nazarbaiev, în vârstă de 70 de ani, în discursul său anual rostit în faţa celor două Camere reunite ale Parlamentului. “Am înţeles semnalul populaţiei: să nu renunţ la funcţie, să continui să muncesc”, a subliniat el.

Parlamentul kazah a aprobat la jumătatea lui ianuarie, în pofida opoziţiei oficiale a şefului statului, o iniţiativă semnată de cinci milioane de cetăţeni care propune anularea alegerilor prezidenţiale din 2012 şi 2017 şi prelungirea până în 2020 a mandatului lui Nazarbaiev, aflat la putere din 1989.

“Este vorba despre aproximativ două treimi dintre alegători. În câteva zile, iniţiativa pentru referendum s-a transformat într-o mişcare populară”, a declarat şeful statului.

“Încrederea poporului înseamnă mult pentru mine (…) Am creat toate acestea (statul) împreună (cu poporul), plecând de la zero, cu mine la conducere”, a declarat preşedintele.

Organizarea referendului nu a fost încă decisă, Consiliul Constituţional, sesizat de Nazarbaiev la 17 ianuarie, urmează să se pronunţe asupra legalităţii amendamentului constituţional care autorizează referendumul.

“Indiferent care va fi verdictul Consiliul Constituţional, promit că voi lucra şi că îmi voi servi poporul”, a declarat el în faţa Parlamentului, controlat de partidul său, Nour Otan.

Consilierul politic al preşedintelui, Ermuhamet Ertisbaiev, s-a declarat sigur în proporţie de 90 la sută că referendumul va avea loc, subliniind că Nazarbaiev a recurs deja la acest procedeu în 1995.

Statele Unite şi Uniunea Europeană l-au avertizat pe Nursultan Nazarbaiev împotriva unei astfel de proceduri, considerând că este vorba despre un recul al democraţiei.

Totuşi, Occidentul a evitat în general să critice Kazahstanul pentru a menţine relaţii bune cu această putere petrolieră strategică situată între Rusia şi China.

În acest context, Nazarbaiev a dat asigurări, vineri, că îşi va respecta angajamentele internaţionale: “Ne vom respecta toate obligaţiile faţă de Occident”, a afirmat el.

Promiţând liberalizarea sistemului politic, Kazahstanul a obţinut preşedinţia pe 2010 a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă