15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCe crede preşedintele Iohannis despre cazul Bodnariu

Ce crede preşedintele Iohannis despre cazul Bodnariu

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, pe Facebook, că urmăreşte cu atenţie cazul familiei Bodnariu şi că susţine eforturile autorităţilor române şi ale Guvernului de a asigura respectarea drepturilor omului pentru cetăţenii români, oriunde s-ar afla ei.

“Urmăresc cu mare atenție și preocupare ceea ce se întâmplă familiei Bodnariu în Norvegia. Susțin eforturile autorităților române și ale Guvernului României de a asigura respectarea drepturilor omului pentru cetățenii români, oriunde s-ar afla ei”, a scris Klaus Iohannis, pe pagina sa de Facebook.

Tot marţi, Guvernul a luat poziţie faţă de acest caz, prin vocea purtătorului de cuvânt, Dan Suciu. Potrivit Mediafax, el a precizat că ambasadorul României la Oslo se va întâlni miercuri cu reprezentantul Ministerului Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii norvegian pentru discuții pe tema cazului Bodnariu, întrevedere solicitată de partea română încă din noiembrie 2015.

Potrivit lui Suciu, premierul Dacian Cioloş a avut o discuţie, marţi, cu ambasadorul României la Oslo despre cazul Bodnariu. Totodată, de la nivelul Guvernului a fost contactat ambasadorul Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg, astfel premierul subliniind “interesul special” pe care îl are în legătură cu cazul Bodnariu.

Totodată, marţi urma să aibă loc o întâlnire la nivelul Ambasadei cu familia Bodnariu şi noul avocat desemnat din oficiu pentru a vedea care sunt următorii paşi care pot fi făcuţi pentru clarificarea situaţiei. “Înţelegem că sunt anchete în curs pe care partea norvegiană le realizează, conform legislaţiei norvegiene. Partea română respectă pe deplin acest demers, dar speră să fie informată cât mai rapid în legătură cu evoluţia anchetelor şi prim-ministru va urmări personal evoluţiile acestui caz”, a arătat Suciu.

Suciu a mai precizat că acest caz va fi urmărit ”cu cea mai mare atenție” de către primul-ministru Dacian Cioloş, iar partea română face toate demersurile care ţin de autorităţile române pentru a contribui la lămurirea situaţiei.

Potrivit unor surse oficiale, autorităţile române nu au avut acces la dosarul copiilor Bodnariu pentru că a aceştia nu aveau cetăţenie română, copiii obţinând şi cetăţenia română abia la mijlocul lunii decembrie 2015, prin demersuri demarate în 8 decembrie în procedură de urgenţă de Ambasada română de la Oslo. Aceleaşi surse susţin că autorităţile române speră să aibă acces la dosar după întâlnirea de miercuri a ambasadorului român în Norvegia cu reprezentantul Ministerului norvegian al Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale.

Mii de persoane au protestat sâmbătă la București și în țară, dar și în fața ambasadelor Norvegiei din Statele Unite, Canada, Irlanda, Spania, Marea Britanie şi Danemarca, în semn de susţinere a familiei Bodnariu.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiene Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

 

Cele mai citite

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...
Ultima oră
Pe aceeași temă