12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPreşedintele Institutului Geologic a fost demis. Marincea spune că i se trage...

Preşedintele Institutului Geologic a fost demis. Marincea spune că i se trage de la poziţia faţă de Roşia Montană

UPDATE. Fostul preşedinte al Institutului Geologic al României, Ştefan Marincea, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, că declaraţiile sale cu referire la exploatarea de la Roşia Montană deranjau şi că nu a există posibilitatea ca demiterea sa să aibă alte cauze, întrucât nu este anchetat de nicio autoritate.

_ _ _ _ _

Preşedintele Institutului Geologic al României, Ştefan Marincea, a fost demis, miercuri, ”prin fax”, pentru faptul că nu ar avea aviz ORNISS (necesar pentru a avea acces la informaţii secretizate -n.r.). 

“Am primit o hârtie de la minister, semnată de domnul Mihnea Costoiu (ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiintifică şi Dezvoltare Tehnologică – n.r.) sau de Remus Pricopie (ministrul Educaţiei Naţionale – n.r.) prin care am fost informat că am fost înlocuit din funcţie. Eu am un litigiu cu Ministerul Educaţiei, de la precedenta demitere, am câştigat pe fond, voi câştiga şi la recurs, după care voi câştiga şi pentru această demitere. Eu sunt în litigiu pe o speţă privind accesul la documente clasificate, dar ei nu pot folosi acest motiv. Se ştia de patru luni, de ce nu m-am demis atunci? Îmi afectează grav probitatea profesională, este o formulă de a mă face să nu mai am acces la anumite documente. Eu nu îmi voi trăda niciodată ţara”, a declarat Marincea pentru Realitatea.net.

Ştefan Marincea crede că demiterea are legătură cu poziţia sa faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, când a cerut ca documentele proiectului să fie desecretizate dacă ”nu sunt false” şi nu există nimic de ascuns cu privire la exploatarea auriferă.

Demiterea preşedintelui Institutului Geologic vine la scurt timp după ce acesta a acuzat un director din Ministerul Mediului că i-a minţit pe membrii Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de la Roşia Montană, transmite hotnews.ro.

De asemenea, demiterea lui Marincea succedă un raport preliminar al Institutului care includea, între posibilele cauze ale seismelor din Galaţi şi exploatarea petroliferă din zonă, anunţă sursele menţionate anterior.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă