23.7 C
București
duminică, 7 iulie 2024
AcasăSpecialPreşedintele FRF cere senatului legi pentru prevenirea blaturilor

Preşedintele FRF cere senatului legi pentru prevenirea blaturilor

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, a susţinut, marţi, la Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat, că este necesară adoptarea unui proiect de lege care să prevină trucarea unor meciuri pentru pariuri, iar aceasta trebuie să prevadă sancţiuni dure, potrivit Mediafax.

Audierea preşedintelui FRF a avut loc în urma unei scrisori pe care oficialul de la Casa Fotbalului a trimis-o comisiei parlamentare prin care le solicita senatorilor să întărească legislaţia în ceea ce priveşte menţinerea corectitudinii rezultatelor sportive şi pentru a stopa orice încercare fraudare a meciurilor şi a altor rezultate sportive.

Citeşte şi Mircea Sandu: UEFA s-a adresat clubului Steaua şi a cerut lămuriri în privinţa cazului „Valiza”

Mircea Sandu a afirmat în faţa comisiei că, deşi până acum în România nu a fost descoperit niciun meci aranjat pentru pariuri, acestea există.

„UEFA a declanşat un program de alertă. Grija noastră este foarte clară şi am cooptat pentru această activitate doi specialişti care au lucrat în Interpol.  La ora actuală în România nu există un caz concret descoperit de pronosticuri şi pariuri. Deocamdată stăm binişor, dar trebuie să oprim graniţa să nu intre şi la noi, deşi sunt convins că există. E greu să le depistăm, iar ceea ce propunem noi, o legislaţie dură şi în materie sportivă şi în materie penală, va duce undeva la diminuarea substanţială a unor astfel de sportivi. Nu ascundem că vrem să propunem modelul francez. Ne interesează să ne inspirăm din legea penală franceză” , a spus Sandu.

 Mircea Sandu a afirmat că sportivii neplătiţi de mai multe luni sunt cei mai predispuşi la a aranja unele meciuri. „În general sportivii vor fi cei «atacaţi», pentru că dacă ei nu şi-au luat salariile de şase luni şi vine unul cu 2.000 de euro şi îi spune să ia un cartonaş galben într-un anumit minut… Lucrurile acestea trebuie prevenite şi sancţionate foarte drastic. Este necesar un proiect de lege care să vină împotriva trucării meciurilor. Mă refer aici nu numai la fotbal. În urmă cu cinci ani am deschis acţiuni în instanţă împotriva unor case de pariuri. Toate casele de pariuri date în judecată atunci, la o lună şi-au închis activitatea”, a completat Sandu.

  Oficialul FRF le-a cerut senatorilor să urmeze exemplele unor ţări ca Danemarca sau Rusia care, alături de Franţa, au înăsprit pedepsele prevăzute în codul penal pentru asemenea infracţiuni. „S-au emis o serie de circulare ale Consiliului Europei, recomandări care prevăd măsuri drastice împotriva trucării meciurilor de fotbal şi nu numai, ci în general a sportului, pentru că vorbim despre o Lege Europeană a Sportului. Toate aceste recomandări şi luări de poziţie, în anumite ţări, s-au transformat în acte legislative, care sunt cuprinse chiar în codul penal, deci este clar că se dă o atenţie extrem de mare pentru ca sportul să rămână o activitate curată. Chiar acum câteva zile preşedintele Platini a avut o declaraţie extrem de consistentă şi dură solicitând Uniunii Europene constituirea Poliţiei Sportive în plan european care să declanşeze tot ce este necesar şi legal pentru a combate acţiunile ilicite în materie de sport. În Franţa a apărut deja o lege, Rusia, chiar dacă nu este în Uniunea europeană, a introdus în Codul Penal sancţiuni foarte drastice pentru cei care sunt găsiţi vinovaţi. Danemarca are de asemenea un sistem foarte bun”, a explicat Sandu.

El a spus că, în cazul arbitrilor, aceştia sunt sancţionaţi prin neprogramarea la următoarele meciuri. „Atât deocamdată, pentru că pentru ei nu este o meserie ca pentru jucători sau antrenori. La noi arbitrii nu sunt profesionişti, ei primesc 1.500 de euro pe meci. Arbitrii care mai fac greşeli voite sunt în minoritate şi la nivelul Ligii I. Unii au fost retrogradaţi, alţii excluşi”, arătat Sandu.

Mircea Sandu a menţionat că federaţia făcut o serie de modificări la regulamente care „se pare” că nu sunt suficiente.

UEFA a anunţat, săptămâna trecută, că este determinată să lupte împotriva meciurilor de fotbal aranjate, astfel că a decis să înăsprească sancţiunile pe care le dictează în astfel de cazuri.

„UEFA a făcut din lupta contra meciurilor trucate prioritatea numărul 1, iar regulamentul disciplinar conţine schimbări importante pentru a reprima astfel de incidente şi a le pedepsi în mod eficient”, a precizat forul european.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă