17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialPreședintele Adunării Generale a ONU, favorabil numirii unei femei în funcția de...

Președintele Adunării Generale a ONU, favorabil numirii unei femei în funcția de secretar general

Președintele Adunării Generale a ONU, danezul Mogens Lykketoft, a declarat, marți, că va examina îndeaproape candidaturile feminine la postul de secretar general, în contextul în care Ban Ki-moon își încheie mandatul la finalul anului 2016, relatează AFP, citată de Agerpres.

‘Sunt convins că există un anumit număr de candidate potențiale care au toate competențele cerute și chiar mai multe’ pentru acest post, a declarat în Consiliul de Securitate Mogens Lykketoft, reamintind că numai bărbați au condus ONU de la crearea sa, în urmă cu 70 de ani.

‘Trebuie să acordăm cu toții o mare atenție candidaturilor feminine, într-un moment în care ONU continuă să promoveze egalitatea între bărbați și femei la toate nivelurile’, a adăugat el.

Actualul secretar general al ONU Ban Ki-moon își termină mandatul la finalul lui 2016 și căutarea succesorului său a început deja în culise.

Adunarea a adoptat în septembrie o rezoluție care solicită ca toți candidații să-și anunțe public intenția și să-și trimită CV-ul și concepția lor despre acest post celor 193 de țări membre ONU.

Până în prezent, procesul de selecție se derulează de o manieră discretă între Adunarea generală a ONU și Consiliul de Securitate, ai cărui cinci membri permanenți au un cuvânt greu de spus asupra deciziei finale.

Printre candidaturile feminine invocate, dar niciodată confirmate oficial, se află cele al directoarei UNESCO Irina Bokova și al comisarului european Kristalina Gheorghieva, ambele bulgăroaice.

Potrivit unei tradiții a rotației geografice, postul ar urma să revină de această dată Europei de Est, notează AFP.

Mogens Lykketoft a indicat că va lansa în curând, împreună cu Consiliul de Securitate, un apel la depunerea de candidaturi către toate statele membre. Numele și CV-urile candidaților vor fi făcute apoi publice.

 

Cele mai citite

S-a lansat primul model dedicat limbii române pentru inteligența artificială de tip ChatGPT

O echipă de cercetători români a creat un model de limbaj (LLM – „large language model”) dedicat limbii române, ce poate fi folosit pentru...

Construirea unui loc de parcare la Brașov costă 20.000 de euro, anunță primarul

Construirea unui singur loc de parcare etajat, în Brașov, costă 20.000 de euro, a anunțat primarul municipiului, Allen Coliban. Primarul municipiului Brașov s-a referit la...

Ministrul Agriculturii: Asigurarea unui buget consistent este esențial pentru viitoarea PAC

Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi fermierii din Uniunea Europeană, este esenţială...
Ultima oră
Pe aceeași temă