19.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialPremierul Victor Ponta şi 12 miniştri se vor afla la Iaşi de...

Premierul Victor Ponta şi 12 miniştri se vor afla la Iaşi de Ziua Unirii

Premierul Victor Ponta şi 12 miniştri vor fi prezenţi, vineri, la manifestările organizate de Ziua Unirii în municipiul Iaşi, informează Mediafax.

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a spus, într-o conferinţă de presă, că la manifestările de vineri, din municipiu, de 24 Ianuarie, prilejuite de împlinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, vor fi veni atât premierul Victor Ponta, cât şi 12 miniştri din Guvern.

Este vorba despre vicepremierii Liviu Dragnea, Daniel Chiţoiu şi Gabriel Oprea, precum şi de ministrul Apărării Mircea Duşa, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul de Interne, Radu Stroe, ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul Mihai Voicu şi ministrul pentru proiecte de Infrastructură Dan Şova.

Totodată, Nichita a precizat că la manifestările de la Iaşi va ajunge şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

“Sunt convins că vor mai fi confirmări şi în zilele următoare. Este foarte important că vom avea o asemenea prezenţă la nivelul Guvernului. Îmi dă speranţe că anul acesta vom putea oficializa în sfârşit 24 Ianuarie ca sărbătoare naţională”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

El a mai spus că nu este o ambiţie personală ca 24 Ianuarie să fie declarată sărbătoare naţională, ci este vorba despre “recunoaşterea rolului Moldovei şi al Iaşiului în formarea statului unitar român”.

Manifestările de la Iaşi de vineri vor debuta în Piaţa Unirii, la ora 10.00, cu un concert folcloric, susţinut de artişti din toate zonele ţării.

Ceremonia oficială va începe la ora 11.00, în aceeaşi piaţă, când oficialităţile prezente vor rosti discursuri, apoi vor depune coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

După defilarea militarilor, participanţii se vor prinde în tradiţionala Horă a Unirii.

La finalul evenimentului, participanţii vor putea mânca fasole cu cârnaţi şi vor putea bea vin fiert, primăria ieşeană susţinând că vor fi oferite 10.000 de porţii de mâncare.

Vineri seară, va avea loc retragerea cu torţe a militarilor, pe traseul Piaţa Unirii – Palatul Culturii. Pe una dintre clădirile din centrul oraşului va fi arborat un steag tricolor imens.

În urmă cu câteva zile, primarul Iaşiului Gheorghe Nichita a spus că în acest an, pe 24 ianuarie manifestările din centrul Iaşiului vor fi “mai de amploare” ca în anii precedenţi.

La manifestările oficiale din Piaţa Unirii au mai confirmat participarea Vasile Blaga, liderul PDL, Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PDL, precum şi liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu.

Municipalitatea se aşteaptă ca la evenimentele ce vor fi organizate la Iaşi de Ziua Unirii să participe câteva mii de persoane.

Cele mai citite

Ambasada Rusiei susține că niciun angajat al ei n-a primit “materiale” de la românul arestat

Ambasada Rusiei în România susține că niciun angajat al ei n-a primit "materiale" de la românul care a fost arestat sub acuzația de trădare. Drept...

Acțiune masivă împotriva contrabandei și evaziunii fiscale. Aproape 100 de percheziții în toată țara

O operațiune masivă, cu 91 de percheziții și 25 de mandate de aducere, se derulează pe întreg teritoriul României, în scopul combaterii contrabandei, a...

“Nu fac alte comentarii până la finalizarea anchetei”, susține fostul general Coldea

Florian Coldea, general în rezervă și fost prim-adjunct al directorului SRI, s-a prezentat în dimineața de luni, 27 mai, la un sediu de poliție...
Ultima oră
Pe aceeași temă