20 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialPremierul turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales lider al Partidului Justiţiei...

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales lider al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales, duminică, pentru trei ani lider al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AK, la putere), provenit din mişcarea islamistă, în cadrul Congresului general al formaţiunii, potrivit Mediafax.

Acesta a fost ultimul congres la care Erdogan a participat în calitate de prim-ministru şi lider de partid. Regulamentul intern al AK interzice candidatura pentru mai mult de trei mandate consecutive.

Erdogan, care ar urma să candideze la preşedinţia republicii în 2014, a anunţat într-un discurs susţinut în faţa delegaţilor la congres, adesea întrerupt de aplauze, că este mai important să fie în slujba oamenilor decât să deţină un titlu.

Discursul său a fost interpretat drept un semn clar al dorinţei sale de a deveni primul preşedinte al Turciei ales prin sufragiu universal.

Conform amendamentelor constituţionale din 2007, preşedinţii sunt aleşi prin vot universal pentru un mandat de cinci ani, ce poate fi reînnoit o singură dată.

Peste o sută de invitaţi străini au asistat la congresul AK, printre aceştia numărându-se preşedintele egiptean Mohammad Morsi şi liderul kurd irakian Massoud Barzani.

“Am arătat întregii lumi că o democraţie avansată poate exista într-o ţară cu o puternică majoritate musulmană. Am devenit un model pentru toate ţările musulmane”, a afirmat Erdogan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă