32.1 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialPremierul suedez a criticat atentatul de sâmbătă şi a îndemnat la calm

Premierul suedez a criticat atentatul de sâmbătă şi a îndemnat la calm

Premierul suedez Fredrik Reinfeldt a criticat duminică explozia a două bombe ce a avut loc sâmbătă, la Stockholm, dar a făcut un apel la calm şi a avertizat în legătură cu speculaţiile, relatează DPA, potrivit NewsIn.

Reinfeldt a subliniat că poliţia a calificat abia duminică, la ora locală 10.00 (11.00 ora României), deflagraţiile drept un act de terorism şi că Guvernul aşteaptă rezultatele anchetei lansate.

Exploziile au fost “inacceptabile”, a spus Reinfeldt, dând asigurări că Guvernul va fi ferm pentru o societate deschisă şi pentru democraţie.

“Atunci când vom primi răspunsuri, vom trage concluzii”, a declarat premierul, într-o conferinţă de presă. El a avertizat în legătură cu orice speculaţie, explicând că există riscul “să creeze tensiuni”.

Guvernul a informat partidele de opoziţie şi este ţinut la curent cu evoluţia situaţiei de către autorităţi, a precizat premierul.

O persoană a murit şi alte două au fost rănite în urma a două explozii care au avut loc în capitala Suediei, Stockholm, ministrul de externe declarând că a fost vorba de un atac terorist eşuat.

O maşină a explodat la ora locală 17.00 (18.00 ora României) în apropiere de strada cu magazine Drottninggatan, foarte aglomerată în această perioadă de dinainte de Crăciun. O a doua deflagraţie a avut loc pe o altă stradă, aflată la circa 300 de metri de prima, 10-15 minute mai târziu, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei, Kjell Lindgren.

Un bărbat aflat în apropiere de locul celei de a doua explozii a murit. Alte două persoane, rănite uşor, au fost descoperite în apropiere.

Presa suedeză a scris că a doua explozie a fost provocată de un atentator sinucigaş, dar poliţia a subliniat că nu a fost stabilită cauza încă. Surse au declarat pentru ziarul Aftonbladet că bărbatul avea o bombe şi un rucsac plin cu cuie.

Întrebat dacă bărbatul care a murit s-a aruncat singur în aer, Lindgren a răspuns: “Este posibil”.

“Trebuie să anchetăm şi, bineînţeles, avem nevoie de mai mulţi martori pentru a ne oferi informaţii despre ce s-a întâmplat cu adevărat”, a subliniat un alt purtător de cuvânt al poliţiei, Ulf Johansson.

El a precizat că în maşină se aflau canistre cu benzină, ce au provocat “o serie de deflagraţii mici”.

Identităţile victimelor nu au fost dezvăluite încă.

Un jurnalist aflat în apropiere de locul celei de a doua explozii a declarat că bărbatului care a murit îi curgea sânge din zona abdomenului. Şi un medic a spus că victima părea să aibă o rană la abdomen. “Părea că bărbatul căra ceva care i-a explodat în stomac”, a spus el, citat de ziarul Dagens Nyheter. “Nu avea răni pe faţă sau pe corp în general, iar magazinele din zonă nu erau avariate”, a adăugat el.

O agenţie locală de ştiri, TT, a anunţat că a primit un email de ameninţare cu puţin timp înainte de explozii, prin care mujahedinii, militanţi islamişti, erau chemaţi la arme în Suedia şi în Europa. Criticând ţara pentru caricaturile cu profetul Mohamed realizate de artistul suedez Lars Vilks, precum şi pentru prezenţa militară suedeză din Afganistan, autorii mesajului au ameninţat că suedezii “vor muri la fel ca fraţii şi surorile” lor.

Suedia are un contingent de circa 500 de militari în Afganistan, în cadrul forţei internaţionale.

În luna noiembrie, Stockholmul a crescut nivelul de alertă din cauza unei “schimbări a activităţii” grupărilor din ţară suspectate de planificarea unor atacuri. 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 829: Kievul acuză Moscova că a lansat peste 100 de rachete și drone asupra infrastructurii esențiale

Rusia a tras peste 100 de rachete şi drone asupra infrastructurii esenţiale şi centralelor electrice din Ucraina noaptea trecută, a anunţat armata aerului ucraineană.''Inamicul...

Un document guvernamental dezvăluie dezastrul de la Autoritatea Vamală Română! Putem pierde bani mulți

Autoritatea Vamală Română se confruntă cu uzura avansată a infrastructurii și facilităților de control, ceea ce poate afecta eficiența și siguranța activității vamale....

Netanyahu spune că nu poate exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când Hamas nu va fi distrus

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu va exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când capacitățile militare și de guvernare...
Ultima oră
Pe aceeași temă