13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Guvernul spaniol condamnă atacul din Afganistan

UPDATE. Guvernul spaniol condamnă atacul din Afganistan

UPDATE 17.10: Guvernul spaniol a condamnat, sâmbătă, atacul comis de talibani în cartierul diplomatic din Kabul şi l-a calificat drept “un atac împotriva Spaniei”, potrivit AFP, citat de Agerpres

Guvernul de la Madrid a explicat, într-un comunicat, că Spania se confruntă cu un “atac terorist în cursul căruia au murit doi cetățeni spanioli și care a adus puternic atingere intereselor” Spaniei.

UPDATE sâmbătă, ora 17.00: Forţele de securitate afgane au pus capăt atacului, sâmbătă dimineaţa, şi au omorât trei luptători talibani, după mai multe ore în care au avut loc, intermitent, schimburi de focuri şi explozii, informează Mediafax.

Doi străini, inclusiv un ofiţer spaniol în domeniul securităţii, cât şi patru poliţişti afgani au fost ucişi în atac,  a anunţat Basir Mujahid, un purtător de cuvânt al Poliţiei din Kabul. 

Mai mult, nouă civili afgani au fost răniţi, iar alţi 47 afgani şi străini au fost salvaţi din clădiri din apropiere, unde au fost blocaţi după ce forţele de securitate au izolat zona din jurul casei de oaspeţi. 

UPDATE: Un polițist spaniol a fost ucis în atacul comis de talibani în centrul capitalei afgane, Kabul, a anunțat, vineri seară, premierul spaniol, Mariano Rajoy, potrivit AFP, citată de Agerpres. 

“Ministerul de Interne a informat poporul spaniol că în atacul de la Kabul despre care am vorbit un polițist și-a pierdut viața”, a declarat jurnaliștilor Mariano Rajoy.

Mai devreme, el anunțase că un spaniol a fost rănit, precizând că nu este grav lovit și că atacul nu a vizat direct ambasada Spaniei, care se află în cartierul atacat.

—–

Atacul lansat, vineri, în centrul capitalei afgane, nu a vizat ambasada Spaniei, dar un polițist spaniol a fost rănit și evacuat, a anunțat, vineri seară, premierul spaniol Mariano Rajoy, citat de AFP și Reuters, scrie Agerpres. 

‘Au circulat zvonuri conform cărora ar fi avut loc un atac contra ambasadei noastre. Nu a fost cazul, nu au existat un atac și nici intenția de a desfășura unul contra ambasadei Spaniei în Afganistan’, a declarat Rajoy.

Citeşte şi: Afganistan: EXPLOZIE în apropierea ambasadei Spaniei, într-un atac cu maşină-capcană

Anterior, responsabili afgani și spanioli anunțaseră că un atentat cu mașină-capcană comis de talibani, care a fost urmat de un schimb de focuri, a vizat incinta Ambasadei Spaniei la Kabul.

Ambasada Spaniei este situată în cartierul înstărit Sherpur, în centrul capitalei afgane. În Sherpur se află birourile mai multor organizații neguvernamentale, precum și reședințele unor înalți responsabili afgani, printre care prim-vicepremierul afgan Abdul Rashid Dostum.

Talibanii au revendicat acest atac, însă au declarat că ținta era un hostel frecventat de străini.

Acest atac survine după o ofensivă de 27 de ore a insurgenților împotriva aeroportului din Kandahar, cel mai important obiectiv militar din sudul țării, ofensivă în care au murit 50 de oameni. Atacul a avut loc a doua zi după demisia șefului serviciilor de securitate afgane Rahmatullah Nabil, care se opune apropierii cu Pakistanul, începută de președintele afgan Ashraf Ghani, în vederea relansării negocierilor de pace cu talibanii.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă