22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPremierul australian vizitează zonele inundate din ţară

Premierul australian vizitează zonele inundate din ţară

Premierul australian Julia Gillard a vizitat vineri victimele inundaţiilor grave care afectează nord-estul ţării, pe o suprafaţă comparabilă cu cea a Franţei şi Germaniei reunite, relateaza NewsIn.

Zeci de sate şi oraşe au fost acoperite de ape şi izolate de restul ţării, iar mii de persoane sunt sinistrate.

“În faţa acestor inundaţii devastatoare, constat că Guvernul şi personalul de urgenţă oferă tot ajutorul posibil”, a declarat Gillard, care a mers la Bundaberg, unul dintre oraşele cel mai grav afectate.

“Ceea ce frapează cel mai multe este curajul locuitorilor şi solidaritatea între victime. Acest sentiment al comunităţii, acest sentiment australian care face ca, atunci când vremurile sunt grele, fiecare să se preocupe de vecinul său”, a spus ea.

Intemperiile au fost provocate de trecerea recentă a ciclonului Tasha peste regiunea agricolă şi minieră din apropiere de capitala statului Queensland, Brisbane. Drumuri au fost distruse, căi ferate avariate, iar producţia de cărbune a fost perturbată.

În condiţiile în care nivelul apelor continuă să crească, circa 22 de oraşe sunt inundate deja, în timp ce la Rockhampton, la nord de Brisbane, 4.000 de case sunt în pericol.

“Poliţia le va ordona locuitorilor din zonele inundate să îşi părăsească locuinţele”, a declarat primarul din Rockhamptom, Brad Carter.

Magazine, case şi birouri au fost invadate de ape, iar maşinile nici nu se mai văd, astfel că locuitorii nu pot să circule decât cu bărci pentru a recupera ce mai pot.

La Emerald, 1.200 dintre cei 11.000 de locuitori au fost evacuaţi, iar aproape 80% din această localitate rurală ar putea fi inundată, din cauza creşterii nivelului râului din apropiere.

Anna Bligh, premierul statului australian Queensland, a estimat costul acestui dezastru fără precedent la mai multe miliarde de dolari. Ea a subliniat şi că criza nu s-a terminat, pentru că nivelul apelor va mai creşte în următoarele zile. “Avem trei sisteme fluviale în creştere, 17 centre de evacuare, unde peste 1.000 de persoane s-au refugiat şi alte mii (de persoane – n.red.) care stau la prieteni sau rude”, a declarat ea.

Vineri, portul Bundaberg a fost închis traficului, iar aeroportul Rockhampton îşi va înceta activitatea în weekend.

Autorităţile se tem, printre altele, de o creştere a preţului bananelor, mango şi zahărului, ţinând cont de distrugerea a numeroase recolte. De asemenea, există riscul unei lipse de alimente în unele regiuni izolate, precum şi de epidemii, dacă locuitorii consumă apă insalubră.

Serviciile meteorologice au anunţat formarea unui alt ciclon în largul coastei de vest a ţării.

În sud, temperaturile crescute alimentează riscul izbucnirii de incendii de vegetaţie.

Cele mai citite

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă