13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPremieră la Arad: operaţie pe cord deschis

Premieră la Arad: operaţie pe cord deschis

Astfel de intervenţii sunt realizate doar în alte patru mari centre medicale din ţară.

 

Aradul a devenit al cincilea centru al României în care au loc operaţii pe cord deschis. Intervenţia chirurgicală s-a derulat la Clinica de chirurgie cardio-vasculară din cadrul Centrului de chirurgie laparoscopică „Sf. Gheorghe” al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Coordonatorul echipei medicale a folosit o tehnică nouă, modernă, prin care viaţa pacientului a putut fi salvată. Întreaga operaţie a fost filmată şi urmărită în direct de către cadre didactice şi studenţi ai Facultăţii de Medicină de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad.

 

Clinică europeană la Arad

Totul a început în urmă cu doi ani de zile, când prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, împreună cu actualul rector, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, au efectuat o vizită la Clinica universitară de chirurgie cardiacă din Debreţin, Ungaria, pentru discuţii legate de proiecte ale Facultăţii de Medicină arădene. L-au cunoscut pe dr. Zoltan Galajda şi au pus bazele unei colaborări în domeniu. Aşa au apărut premisele Clinicii de la Arad, dar şi ale celei de la Satu Mare şi ale unui laborator la Baia Mare.

În Clinica universitară de la Arad au fost făcute investiţii masive. Numai în ultima perioadă, în infrastructură şi aparatură, conducerea clinicii a investit peste un milion de euro. Dr. Galajda, directorul Clinicii universitare de chirurgie cardiacă din Debreţin, un specialist redutabil în chirurgia inimii, care efectuează operaţii în întreaga Europă, a explicat că în clinica arădeană bolnavul se bucură de o atmosferă ca în familie. „Există două săli de operaţii, dotate cu toată aparatura necesară, ultramodernă”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.

La Arad a fost operat un bărbat de 56 de ani, care a dorit să fie supus unei intervenţii pe cord bătând din minitoracotomie. Adică, a vrut să beneficieze de o operaţie modernă, cu tehnici noi şi după patru-cinci zile să poată pleca acasă, iar tăietura să fie de doar câţiva centimetri. Echipa de specialişti din Arad şi Ungaria a fost coordonată de dr. Zoltan Galajda. „Este un parteneriat pentru viitor”, a declarat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Intervenţie chirurgicală ca-n filme

Dotările de ultimă generaţie şi echipa de specialişti pregătită de către dr. Galajda au făcut posibilă operaţia de la Arad. Aceasta s-a derulat ca-n filme. Specialistul în chirurgie cardio-vasculară, dr. Zoltan Galajda, a explicat că incizia are doar câţiva centimetri, iar intervenţia a avut loc laparoscopic. Temperatura bolnavului a fost coborâtă, corpul golit de tot sângele, după care a început efectiv operaţia. Timpul a fost de câteva zeci de minute, în care chirurgul a trebuit să rezolve problema existentă. Apoi, „motorul” uman a fost din nou pornit şi bolnavul a fost extrem de atent monitorizat. Întregul corp al acestuia a fost plin de electrozi, legaţi la diverse aparate care aratău în fiecare moment starea pacientului. Intervenţia chirurgicală de la Arad a fost extrem de complexă, deoarece bolnavului nu i se vedeau prea bine coronarele. „Nu a fost o operaţie uşoară. În fiecare clipă obişnuitul devine neobişnuit”, a declarat dr. Zoltan Galajda. În clinica de la Arad, pacientul poate avea alături un aparţinător, care este instruit dinainte şi ştie în orice moment ce se va întâmpla. 

Medic de talie europeană

Dr. Galajda apreciază Aradul deoarece aici a absolvit Liceul sanitar. A efectuat intervenţii chirurgicale pe cord la Paris, Barcelona, dar şi în Germania, Ungaria şi România. În România a efectuat la Târgu-Mureş intervenţii în premieră naţională. Specialiştii de la Arad vor fi în continuare instruiţi de către echipa sa din Debreţin şi se speră că în scurt timp, medicii arădeni vor putea asigura urgenţele apărute în acest domeniu.

Cele mai citite

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...
Ultima oră
Pe aceeași temă