22.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialPregătiri pentru deversări din Barajul de la Bicaz

Pregătiri pentru deversări din Barajul de la Bicaz

Autorităţile se pregătesc pentru o deversare controlată la barajul lacului de acumulare de la Bicaz, ca urmare a precipitaţiilor abundente căzute în ultimele zile în amonte. Potrivit Agerpres, reprezentanţii societăţii Hidroelectrica şi conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ discută la această oră modul în care se vor face aceste deversări.

 

”În cel mai scurt timp vom lua o decizie, dar cel mai probabil, după-amiază, vor începe aceste deversări”, a declarat directorul SGA Neamţ, Ioan Păvăleanu.

Deversările din lacul de acumulare Bicaz se fac doar în baza unui program naţional de uzinare. Puterea instalată a lacului prin cele 6 turbine este de 210 MW, iar energia medie produsă pe an este de 434,5 GWh.

Lacul reprezintă cea mai mare acumulare artificială din România cu un volum maxim de apă de 1.250 milioane de metri cubi.

Dat în folosinţă în anul 1960, barajul are o înălţime de 127 metri şi o lungime a coronamentului de peste 500 de metri.

Adâncimea medie a lacului este de 18 metri, iar adâncimea la baraj este de 87 de metri.

Lacul este format pe o fostă aşezare rurală, inundată în momentul construirii barajului. În verile secetoase, când nivelul lacului scade mult, de sub ape iese turla unei biserici a fostului sat.

Cele mai citite

Semnal de alarmă pentru Generația X privind incidența cancerului

Curbă tot mai abruptă în statisticile privind diagnosticarea cancerului. Este cea a generației X: ei sunt cei mai afectați de cancer. În rândul celor...

Ciolacu subliniază că el va decide cine va fi comisarul european din partea României și nu Iohannis

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că atributul desemnării comisarului european este al primului ministru, dar precizează că va avea discuţii şi în coaliţie şi cu...

Formația de handbal masculin CS Dinamo și-a anunțat noul antrenor

Spaniolul David Davis a fost numit în funcţia de antrenor al echipei masculine de handbal CS Dinamo Bucureşti, a anunţat campioana României pa pagina...
Ultima oră
Pe aceeași temă