16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPrefectul de Cluj a emis ordinul de încetare de drept a mandatului...

Prefectul de Cluj a emis ordinul de încetare de drept a mandatului lui Uioreanu

 Prefectul de Cluj a emis, luni, ordinul prin care se constată încetarea de drept a mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj în cazul lui Horea Uioreanu, arestat pentru corupţie, ca urmare a demisiei acestuia, informează Mediafax.

Citește și: Cine candidează la șefia Consiliului Județean Cluj

"Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a emis, luni, ordinul prin care se constată încetarea de drept a mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj al lui Horea Uioreanu, ca urmare a demisiei acestuia. La data de 3 octombrie 2014, Horea Uioreanu a demisionat din funcţia de preşedinte al CJ Cluj, cererea sa de demisie fiind înregistrată la această instituţie. Prefectura Cluj a fost notificată asupra demisiei printr-o adresă înregistrată în 3 octombrie şi va înainta Ministerului Afacerilor Interne propunerea de organizare a alegerilor locale parţiale pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj, după expirarea termenului de contestare a ordinului la instanţa de contencios administrativ", se arată într-un comunicat de presă, de luni, al Prefecturii Cluj.

Reprezentanţii Prefecturii Cluj au subliniat că ordinul de încetare a mandatului lui Uioreanu poate fi atacat în contencios administrativ în termen de zece zile.

"Instanţa de contencios administrativ este obligată să se pronunţe în termen de 30 de zile. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă şi irevocabilă. Data organizării alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean se stabileşte de Guvern, la propunerea prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului de 10 zile menţionat mai sus sau de la data pronunţării hotărârii instanţei", se mai arată în comunicatul Prefecturii Cluj.

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Horea Uioreanu, arestat preventiv de la sfârşitul lunii mai pentru fapte de corupţie, şi-a depus demisia de la şefia CJ, avocatul acestuia, Tiberiu Ban, declarând, în 3 octombrie, că depunerea demisiei de către clientul său este "o decizie personală".

Uioreanu şi-ar fi pierdut mandatul la şase luni de la arestare, respectiv în 21 noiembrie.

Horea Uioreanu arăta, în actul de demisie, că vrea, prin acest demers, să ofere justiţiei şansa de a judeca corect cauza în care este implicat, "fără ca umbra unei funcţii să planeze asupra unei juste decizii şi fără a fi supusă uner potenţiale presiuni politice".

"Sunt absolut convins că Justiţia are capacitatea de a judeca drept, fără a se lăsa influenţată de nume, apartenenţă politică sau orice alt factor exterior perturbator. Consider că am dreptul să beneficiez de tratament corect şi imparţial, de prezumpţia de nevinovăţie şi să am posibilitatea să beneficiez de o apărare corectă", scria Uioreanu în demisie.

Acesta se declara convins că, indiferent de decizia instanţelor, oamenii sunt suficient de maturi pentru a accepta "un dat universal".

"Cine-i vinovat, plăteşte, şi nu trebuie aruncată anatema asupra familiei, prietenilor, a unui partid sau a unei comunităţi”, susţinea acesta.

Avocatul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, Tiberiu Ban, spunea că Horea Uioreanu a transmis şi un mesaj adresat locuitorilor judeţului Cluj, în care arăta că decizia de a demisiona a fost luată exclusiv "din dorinţa sinceră de a deservi interesul public”, în sarcina căruia s-a aflat pe întreaga durată a mandatului de preşedinte al CJ Cluj.

În 23 iunie, Horea Uioreanu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

În acelaşi dosar, Ioan Bene, membru AGA în cadrul SC Construcţii Napoca SA, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de dare de mită în formă continuată (7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi spălare de bani.

Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, a fost şi el trimis în judecată în stare de arest preventiv, pentru 10 acte materiale de dare de mită.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată în acelaşi dosar, în stare de libertate, pe consilierul judeţean din partea PNL Ioan Petran, pentru dare de mită, tot în stare de libertate fiind trimis în judecată şi omul de afaceri Gabriel Davidescu, director de dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA Bucureşti, pentru săvârşirea a două infracţiuni concurente de dare de mită.

Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventiv în 29 mai, măsura fiind ulterior prelungită.

În luna august, Tribunalul Cluj a respins cererea lui Horea Uioreanu, care invoca motive medicale, de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu.

Cele mai citite

O rachetă rusească a rănit doi copii și trei adulți la Harkov

Doi copii şi trei adulţi au fost răniţi într-un atac aerian asupra oraşului Harkov. O rachetă lansată de ruşi a lovit o zonă rezidenţială....

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...
Ultima oră
Pe aceeași temă