Preacordul dintre UE şi Turcia pe tema migraţiei a fost aspru criticat miercuri în Parlamentul European (PE), unde liderii europeni au fost acuzaţi că au cedat ‘şantajului’ Ankarei în schimbul colaborării acesteia în criza refugiaţilor, relatează agenţiile AFP şi DPA, citate de Agerpres.
Indiferent că sunt de dreapta sau de stânga, verzi sau populişti, numeroşi eurodeputaţi s-au dezlănţuit împotriva proiectului de acord cu Turcia şi ‘târguielilor’ care-l însoţesc.
Preacordul conţine o serie de propuneri avansate de premierul turc Ahmet Davutoglu, dar despre care mai multe ziare germane sugerează că au fost de fapt pregătite în prealabil împreună cu Berlinul, cotidianul Bild vorbind chiar despre un ‘plan Merkel’.
Astfel, Davutoglu a condiţionat readmisia migranţilor care pleacă din ţara sa înspre Europa de preluarea de către UE direct din Turcia a unui număr de refugiaţi sirieni egal cu cel al migranţilor readmişi pe teritoriul turc. În plus, Davutoglu a cerut suplimentarea cu încă trei miliarde de euro a ajutorului financiar european oferit Turciei până în anul 2018. Rămân de asemenea valabile solicitările Turciei privind accelerarea procesului de integrare europeană şi liberalizarea vizelor pentru cetăţenii turci, Ankara dorind să fie deschise rapid cinci noi capitole de negociere, iar vizele să fie eliminate la sfârşitul lunii iunie.
‘Ceea ce facem noi este să dăm sultanului Erdogan cheile Europei. Cred că este ceva extrem de problematic’, astfel a rezumat acest preacord liderul grupului liberal din PE, Guy Verhofstadt. El a avertizat că de acum înainte migranţii ar putea căuta rute alternative pentru a ajunge în vestul Europei, cum ar fi Albania sau Bulgaria.
La rândul său, Manfred Weber, preşedintele grupului politic popular (PPE), a cerut să nu se ofere Turciei un ‘cec în alb’ şi a calificat drept inacceptabilă încălcarea libertăţii presei în Turcia, referindu-se şi la recenta plasare sub tutelă judiciară a cotidianului Zaman.
‘Nu trebuie să amestecăm dialogul despre refugiaţi cu negocierile de aderare la UE’, a atras atenţia şi Gianni Pittella, liderul grupului socialist din PE, în timp ce copreşedintele grupului verzilor, Philippe Lamberts, a vorbit despre un ‘faliment moral’. ‘Desfăşurăm covorul roşu pentru un regim care reduce presa la tăcere (…) şi îşi bombardează populaţia’, a subliniat Lamberts, făcând aluzie la conflictul din regiunea kurdă. ‘Erdogan vă păcăleşte şi vă şantajează. Pe el vreţi să-l integraţi în Europa?’, a remarcat lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen.
‘Încerc să-mi dau deama cât de legal sau de realizabil este (preacordul). Chiar dacă sunt momente disperate, este normal să încălcăm propriile reguli şi convenţiile internaţionale?’, s-a întrebat la rândul său Syed Kamall, liderul conservatorilor şi reformiştilor europeni.
‘Nu trebuie să facem comerţ cu oamenii sau cu drepturile fundamentale (…) Ce imagine jalnică a UE oferim!’, a spus Gabriele Zimmer, lidera grupului GUE/NGL (stânga unită)
Acest preacord trebuie finalizat până la Consiliului European de săptămâna viitoare, când liderii europeni vor lua o decizie. Dar mai multe organizaţii din domeniul apărării drepturilor omului susţin că prevederea privind schimbul de refugiaţi încalcă normele europene şi internaţionale.