20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPosta redactiei

Posta redactiei

Societatea nu exploateaza agregate minerale

In vederea elucidarii sesizarii domnului Mihai Carausu, din orasul Liteni, judetul Suceava, ne-am adresat Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Inspectia de Stat a Apelor, care ne-a transmis urmatorul raspuns:
“S-a constituit o comisie alcatuita din reprezentanti ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor – Inspectia de Stat a Apelor, Administratia Nationala “Apele Romane” – Directia exploatare, DA Siret Bacau, Inspectia Apelor, Serviciul Avize Autorizatii, SGA Suceava, care in prezenta primarului, a dumneavoastra si a reprezentantului SC Agremin SRL Liteni a verificat in teren cele semnalate. Din analiza documentelor societatii SC Agremin SRL Roscani, a rezultat ca aceasta are autorizatie de gospodarire a apelor, respectand procesul tehnologic in conditiile impuse, iar din documentele intocmite cu ocazia controalelor anterioare a rezultat ca podul rutier Liteni-Roscani nu este afectat de exploatarea de balast. SC Agremin SRL Liteni a efectuat prospectiuni in zona Cotul Florii fara acordul SGA Suceava, pentru care a fost sanctionata contraventional cu amenda in valoare de 1.500 RON de catre GNM – CJ Suceava si cu avertisment de catre Inspectia Apelor DA Siret Bacau, iar pentru a intra in legalitate, pentru exploatarea plajei din zona mentionata, SC Agremin SRL a depus documentatia tehnica in vederea obtinerii avizului si a autorizatiei de gospodarire a apelor la DA Siret Bacau, care se afla in curs de analiza si emitere. Din verificarea in teren a aspectelor semnalate in sesizare, precum si a amplasamentului pentru care s-a cerut autorizarea, s-a constatat ca SC Agremin SRL nu exploateaza in prezent agregate minerale. Litigiile aparute intre SC Agremin SRL si petentul, domnul Carausu Mihai, sunt legate de drumul de acces in perimetrul de exploatare (Cotul Florii). Celelalte aspecte prezentate in sesizare nu sunt de competenta autoritatilor de gospodarire a apelor. Speram ca masurile dispuse si realizarea acestora sa inlature nemultumirile semnalate in sesizare.”

S-au respectat prevederile legale

Domnul Bilal Turan, din Constanta, ne-a rugat sa-i dam un raspuns legat de o mostenire de 20 ha de pamant trecute pe numele unui frate al tatalui sau pe vremea colectivizarii si la care ar fi avut dreptul si ceilalti frati, dar la care fratele mostenitor considera ca nu mai au dreptul in prezent. In vederea unui raspuns, ne-am adresat Institutiei Prefectului – judetul Constanta, care ne-a comunicat: “Emiterea titlului de proprietate pentru fratele dvs. s-a facut cu respectarea prevederilor legale, in sensul ca acesta a dovedit ca la data colectivizarii terenul se afla in proprietatea lui. Mentionam ca un titlu de proprietate odata emis si intrat in circuitul civil nu poate fi anulat sau modificat decat de o hotarare judecatoreasca”.

Si utilizatorii straini au nevoie de rovinieta

Dna Vartej Ilinca ne-a rugat sa ne interesam daca si strainii sunt obligati sa aiba rovinieta pe teritoriul Romaniei. Pentru raspunsul la aceasta intrebare ne-am adresat Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, care ne-a transmis raspunsul Companiei Nationale de Autostrazi Drumuri Nationale din Romania (CNADNR): “Tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania se aplica potrivit OG 15/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si prevede, printre altele, obligativitatea ca utilizatorii straini sa detina rovinieta valabila pentru intreaga perioada de parcurs si stationare pe teritoriul Romaniei. Inca din anul 2002, cand a inceput aplicarea etapizata a tarifului de utilizare a infrastructurii, CNADNR a intreprins demersurile necesare informarii participantilor la trafic cu privire la noile reglementari si la obligativitatea respectarii lor, prin montarea de panouri informative (confectionate din aluminiu cu dimensiuni de 1,7 m x 1,7 m) si afisarea la punctele de lucru a tarifelor percepute si a amenzilor contraventionale aferente incalcarii normelor in vigoare. In ceea ce priveste punctul de frontiera Giurgiu, mentionat in adresa inaintata, va asiguram ca panourile de informare au fost montate din luna iunie 2005. Pe sensul de intrare in tara sunt montate doua panouri de informare si pe sensul de iesire un panou de informare cu privire la obligativitatea detinerii rovinietei”.

Se prelungesc termenele pentru indemnizatiile maternale

O tanara mama din Bucuresti, doamna Mihaela Gurbanescu, ne-a scris la redactie solicitand informatii despre termenul-limita de depunere a actelor pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului. Ne-am informat pentru doamna Gurbanescu si pentru alte tinere mame si am aflat ca termenul-limita pentru depunerea actelor doveditoare s-a prelungit pana pe 31 ianuarie 2006.Aceasta masura a fost luata din cauza haosului legislativ si a incurcaturilor create intre directiile de munca si primarii. Actele necesare pentru a intra in posesia banilor sunt urmatoarele: cerere de acordare a drepturilor, inregistrata la angajator; certificatul de nastere al copilului; CI a parintelui care primeste indemnizatia; declaratia pe propria raspundere a celuilalt parinte ca nu primeste si el banii; declaratie pe propria raspundere a parintelui care creste copilul ca nu mai munceste. In cazul in care mamele isi depun singure actele, ele trebuie sa aduca un dosar cu sina si delegatia de imputernicire de la angajator. De retinut ca mamele care au nascut inainte de 31 decembrie 2005 trebuie sa depuna actele la directiile de munca. Cele care au nascut dupa 1 ianuarie 2006 le depun la primariile de care apartin.

Cele mai citite

Mai mult de 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România

Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România. Ei au murit în încercarea de a...

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă