16.4 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialPorturile din Constanța şi navigaţia pe Dunăre, închise din cauza vântului puternic

Porturile din Constanța şi navigaţia pe Dunăre, închise din cauza vântului puternic

Manevrele navelor au fost suspendate, vineri, în porturile constănţene din cauza vântului puternic iar navigaţia pe Dunăre a fost închisă la intrarea în România dinspre Serbia până în dreptul localității Coronini din judeţul Caraş-Severin, informază Mediafax

Potrivit Căpităniei Zonale Constanța, primul port în care au fost sistate operaţiunile a fost Midia, încă din cursul nopții de joi spre vineri. Ulterior, în jurul orei 07.00, a fost închis navigației și Portul Mangalia.

Manvevrele navelor în porturile Constanţa Nord și Constanţa Sud, atât maritim cât şi fluvial, au fost suspendate începând cu ora 16.00, deoarece vântul suflă cu viteze de 60 – 70 km/h la ţărm, iar în larg poate ajunge și depăşi 80 km/h.

În această situaţie, pentru siguranţă, navele aflate în rada exterioară trebuie să stea cu motoarele pornite, evitând astfel intrarea în derivă.

Totodată, vasele aflate la cheu trebuie să-şi întărească legăturile cu ţărmul, să asigure om de veghe şi să stea în permanenţă cu semnalele luminoase şi sonore în funcţiune.

Reprezentanții Căpităniei Portului Moldova Veche din județul Caraș- Severin au declarat că navigația pe Dunăre este oprită pe sectorul de la intrarea în țară a fluviului. Astfel, kilometrul 1.040 se află în Serbia, iar kilometrul 1.096 se află pe teritoriul României, în dreptul localității Coronini.

Tot din cauza vântului puternic a fost restricţionată deplasarea convoaielor de barje pe Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Județul Caraș- Severin se află sub avertizare cod galben de vânt și zăpadă, începând de vineri după-amiază până sâmbătă, la ora 14.00.

Potrivit avertizării meteorologice, vântul va avea intensificări temporare, viscolind şi spulberând ninsoarea, în regiunile sudice, dar şi la munte, cu viteze de peste 50-60 kilometri pe oră care pot ajunge chiar și la 80 de kilometric pe oră în unele zone.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă