Corneliu Vadim Tudor a fost poet de casฤ al familiei Ceauศescu, înainte de 1989 ศi principalul reprezentant al politicii naศionaliste ศi xenofobe, dupฤ 1989.
Fondatorul PRM Corneliu Vadim Tudor, în vârstฤ de 65 de ani, a murit, luni dupฤ-amiazฤ, în Centrul Clinic de Urgenศฤ de Boli Cardiovasculare al Armatei, dupฤ ce a fฤcut un infarct ศi a fost supus unei intervenศii. El a fost scriitor, politician ลi jurnalist, ลi a candidat de cinci ori la preลedinลฃia României.
Înainte de 1989 a fost un apropiat al lui Eugen Barbu ลi a lucrat la revista acestuia „Sฤptฤmâna”, un organ de suport al mesajelor Securitฤศii, prin atacarea opozanศilor regimului dar ศi a postului „Europa liberฤ”. În paralel, Vadim a scris o serie de poezii dedicate lui Nicolae Ceauศescu, dar ศi Elenei Ceauศescu. Dupฤ decembrie 1989, Vadim a traversat o scurtฤ perioadฤ de derutฤ, dar în martie 1990 s-a pus rapid în slujba noii puteri, reprezentatฤ de Ion Iliescu ศi FSN. El a înfiinศat revista „România Mare”, proferând calomnii ศi insulte la adresa liderilor PNศCD ศi PNL, dar ศi a intelectualilor care au criticat derapajele FSN. În plus, el a beneficiat de complicitatea liderilor Puterii de atunci, interesaศi sฤ aibฤ la dispoziศie o publicaศie care sฤ lanseze atacuri pe care FSN nu dorea sฤ ศi le asume.
Calomnii nepedepsite
Sprijinul neoficial de care a beneficiat în calitate de ziarist l-a încurajat sฤ îศi înfiinศeze, în 1991, un partid extremist care a preluat numele revistei „România Mare” ศi care a devenit preferatul nostalgicilor dupฤ regimul comunist. Atacurile imunde la adresa adversarilor politici au fost dublate de mesaje îndreptate împotriva comunitฤศii maghiare din România. De-a lungul timpului, a fost acuzat de promovarea unui discurs antisemit, cu accente rasiste. În primii ani, formaศiunea lui Vadim Tudor a fost doar un satelit al PDSR. PRM a susศinut Guvernul Vฤcฤroiu (1992-1996), formând aศa-numitul „patrulater roศu”, alฤturi de PDSR, PUNR ศi PSM.
Alianศele politice l-au salvat, multฤ vreme, de confruntarea cu justiศia, în ciuda faptului cฤ pe numele sฤu au fost depuse numeroase plângeri penale pentru calomnie sau insultฤ. Imunitatea sa parlamentarฤ a fost ridicatฤ aibฤ în 1998, la ศase ani dupฤ ce intrase prima datฤ în Legislativ, iar prima sancศiune a venit abia în 2000, în procesul cu Rodica Chelaru, ziaristฤ la BBC, ศi a fost doar o amendฤ, pentru cฤ intervenise prescripศia penalฤ a infracศiunii. Protejat de dosare, Vadim ศi-a continuat ascensiunea politicฤ. Multฤ vreme, PRM a pฤrut o formaศiune marginalฤ, cu scoruri între 3 ศi 5% la alegerile parlamentare.
Avocat al comunismului
În 2000, însฤ, liderul PRM a intrat în cursa prezidenศialฤ afiศând un mesaj anti-corupศie. Promisiunile sale – cum ar fi desfฤศurarea de procese rapide „pe stadioane” – au avut ca efect sprijinul a 20% din alegฤtori, exasperaศi de scandalurile de corupศie, relatate în presฤ, dar ignorate de justiศie. Divizarea electoratului dreptei între Mugur Isฤrescu ศi Theodor Stolojan ศi un sprijin neoficial din partea PDSR, i-au permis sฤ intre în turul doi de scrutin, unde s-a confruntat cu Ion Iliescu. Efectul a fost victoria detaศatฤ a lui Ion Iliescu, care a obศinut 66,8% din voturi, faศฤ de cele 33,2% ale lui Vadim. Alianศa subteranฤ dintre social-democraศi ศi PRM a continuat. Între 2000 ศi 2004, Adrian Nฤstase, liderul PSD (fostul PDSR rebotezat) a guvernat oficial alฤturi de UDMR ศi neoficial alฤturi de PRM, partid folosit pentru trecerea unor legi controversate prin Parlament, dar „ascuns” de ochii Occidentului ศi ai Internaศionalei Socialiste.
Pe fondul acestei duplicitฤศi, apetenศa publicului pentru mesajul lui Corneliu Vadim Tudor a început sฤ scadฤ, ajungând la 13% la prezidenศialele din 2004. Agresivitatea a rฤmas, însฤ, nota sa dominantฤ, fapt dovedit în 2006, când preศedintele Traian Bฤsescu a condamnat comunismul în Parlament. Liderul PRM a mฤrลฤluit în faลฃa prezidiului, a fluierat ลi vociferat alฤturi de colegii de partid, în timp ce reprezentanลฃi ai societฤลฃii civile au fost ameninลฃaลฃi la balcon de partizanii PRM, totul finalizat apoteotic prin desfฤลurarea unui banner care-l reprezenta pe Bฤsescu dupฤ gratii.
Tovarฤศi de drum
Vadim Tudor nu i-a atacat doar pe adversari, ci a intrat în conflict ศi cu o serie de colegi de partid, care l-au pฤrฤsit de-a lungul timpului. Printre aceศtia, Corneliu Ciontu, Lia Olguลฃa Vasilescu, Daniela Buruianฤ, Codrin ลtefฤnescu, Anghel Stanciu, Sever Meศca, Dorel Onaca. La despฤrศire, toศi aceศtia au fost gratulaศi cu înjurฤturi ศi insulte.
În 2008, reศeta sa politicฤ era, deja, epuizatฤ, iar PRM nu depฤศeศte pragul electoral. A intrat, totuศi, în 2009 în Parlamentul European, graศie unei candidaturi a lui Gigi Becali pe listele PRM. Ulterior, cei doi politicieni extremiศti s-au certat ศi s-au despฤrศit. La 15 iunie 2013, reprezentanศii din 24 de organizaศii judeศene ale PRM au decis revocarea lui Vadim Tudor de la conducerea partidului, însฤ Tribunalul Bucureลti a decis, apoi, sฤ fie repus în funcลฃia de preลedinte. În 2014 a candidat din nou la preลedinลฃie, obศinând doar 3,8% din voturi.
Conducerea Senatului a respins, ieri, solicitarea soลฃiei lui Corneliu Vadim Tudor ca sicriul cu trupul neînsufleลฃit al fostului senator sฤ fie depus în holul Camerei legislative.