25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialPopa mută cu regina în dosarul FNI

Popa mută cu regina în dosarul FNI

Fostul administrator al FNI, Nicolae Popa a cerut Tribunalului Bucureşti rejudecarea procesului privind prăbuşirea fondului, dosar în care el a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare.

Acesta este practic primul pas decisiv făcut de Nicolae Popa după aducerea sa în ţară din Indonezia şi ridică mai multe semne de întrebare cu privire la ce va urma, în situaţia în care demersul va fi aprobat. Solicitarea lui Popa, care a fost înregistrată în instanţă miercuri, 25 mai, urmează să fie luată în discuţie pe 16 iunie.

Colapsul Fondului Naţional de Investiţii a afectat în mod direct peste 100.000 de oameni, care peste noapte şi-au pierdut economiile.

Codul de Procedură Penală prevede că o persoană judecată şi condamnată în lipsă poate cere rejudecarea procesului de la prima instanţă care a soluţionat iniţial cauza sa. În cazul de faţă, “procesul FNI” a debutat la Tribunalul Bucureşti.

Scenariile

Potrivit unor specialişti contactaţi de RL, există mai multe variante la care se poate ajunge în cazul cererii făcute de Popa.

Prima dintre ele este ca tribunalul să respingă cererea fostului administrator. Dacă admite însă cererea şi procesul se va rejudeca se poate întâmpla orice: studierea unor documente noi, care ar putea fi deţinute doar de Popa, audieri şi reaudieri de martori, inclusiv a unor personaje importante precum Sorin Ovidiu Vîntu.

O altă variantă ar fi aceea ca pe baza probelor pe care le va aduce, Popa să convingă judecătorul că este nevinovat. Ca urmare, s-ar putea ajunge la achitarea sa şi anularea condamnării de 15 ani.

Există şi un alt scenariu, e drept, mai puţin întâlnit în practică: probele prezentate de Nicolae Popa să conducă la schimbarea situaţiei tuturor persoanelor condamnate în dosar, cel mai cunoscut nume fiind cel al Ioanei Maria Vlas, fostul administartor al SOV Invest. “În acest caz, există posibilitatea formulării unei cereri de revizuire şi de către celelalte persoane condamnate, fapt care le-ar putea schimba hotărârea”, au explicat sursele RL.

Extrădat în aprilie

Condamnat la 15 ani de închisoare în România pentru înşelăciune şi delapidare, Nicolae Popa a fost arestat pe 2 decembrie 2009 la Jakarta, în Indonezia. Popa se afla acolo încă din 2000, cu doi ani înainte ca autorităţile judiciare de la Bucureşti să emită pe numele său un mandat internaţional de arestare.

Cum România nu are tratat de extrădare cu Indonezia, revenirea în ţară a lui Nicolae Popa a durat doi ani, el fiind adus abia în aprilie anul acesta, în baza unei proceduri speciale. Fuga lui Popa în Indonezia l-a afectat în final şi pe Sorin Ovidiu Vîntu, creierul FNI, care a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, adică a lui Nicolae Popa.

Fostul administrator al FNI a declarat pentru ziarul Jakarta Globe că nu este vinovat de acuzaţiile care i se aduc în România şi că FNI era un fond mutual financiar şi nu o schemă de tip piramidal aşa cum au susţinut anchetatorii români.

Popa a susţinut, citat fiind de aceeaşi publicaţie indoneziană, că nu este fugar argumentând cu faptul că mandatul internaţional de arestare a fost emis în 2002, iar el se afla deja în Indonezia din 2000. “Nu am plecat din ţară din cauza mandatului de arestare.Toate acuzaţiile din ţara mea sunt minciuni”, a declarat Popa, precizând că a preferat să trăiască în Indonezia ca un om liber.

 

Cele mai citite

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitãților ilicite, inaugurat în biroul de frontierã Galați-Giurgiulești

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât...

Sindicatele din Cultură afirmă că nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media "CulturMedia" afirmă că membrii acesteia nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ. Acest...

Când începe termenul de preaviz?

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din România a emis o decizie care stabilește când începe termenul de preaviz, anunță o știre publicată...
Ultima oră
Pe aceeași temă