18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Victor Ponta rămâne sub control judiciar. Înalta Curte de Casație și...

UPDATE. Victor Ponta rămâne sub control judiciar. Înalta Curte de Casație și Justiție a ridicat însă interdicția care îi impunea fostului prim-ministru să nu discute public despre dosarul în care este cercetat și Sebastian Ghiță

UPDATE. Victor Ponta a scris pe Facebook despre decizia luată de Înalta Curte. ”Decizia judecatorilor de a mentine interdictia de a vorbi sau lua legatura cu ceilalti inculpati sau martori pe timpul desfasurarii anchetei este legala si logica ( ca sa nu fiu acuzat ca as vrea sa ii influentez) – de aceea am spus si in fata procurorilor DNA si in fata ICCJ ca o consider intemeiata si o voi respecta cu strictete”, a spus Ponta.

Controlul judiciar impus de procurorii DNA lui Victor Ponta a fost analizat până târziu în noapte de instața Înaltei Curți de Casație și Justiție care a judecat contestația fostului prim-ministru.

Sâmbătă, 10 septembrie 2016, la prima oră a fost făcută publică decizia instanței: Ponta rămâne sub control judiciar, dar i se acceptă unele cereri din acțiunea înaintată împotriva deciziei procurorilor DNA. În galeria foto atașată acestui articol puteți vedea minuta sentinței Înaltei Curți.

Conform unor surse judiciare citate de Realitatea TV, Victor Ponta a primit cștig de cauză în privința cererii de ridicare a interdicției prin care nu avea voie să vorbească public, în special cu presa, despre acuzațiile din noul lui dosar. Instanța a decis că Victor Ponta poate comenta public aceste acuzații.

Citeşte şi: Victor Ponta a intrat la Înalta Curte mult mai tăcut și mai puțin guraliv decât de obicei. El contestă controlul judiciar în dosarul finanţării vizitei lui Tony Blair în România

Fostul prim-ministru trebuie însă să se prezinte, după un program, la secţia şase de poliţie din Capitală. Lui Ponta îi este interzis să nu ia legătura cu ceilalţi audiaţi în dosar, printre care şi Sebastian Ghiţă. Patronul RTV este și el acuzat în acest dosar, DNA susținând că acesta r fi investit 220 de mii de euro în venirea lui Tony Blair în România, lucru care i-ar fi adus capital electoral lui Ponta.


DEZVĂLUIRILE România liberă despre acest caz:

Noul dosar penal al fostului preşedinte al PSD scoate la iveală o schemă de păcălire a opiniei publice autohtone și internaționale, pe banii cu care Sebastian Ghiță și-ar fi cumpărat locul în Camera Deputaților.

În dosar este anchetat și deputatul PSD Sebastian Ghiță. Aflat la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde e judecat în alt dosar de corupție, Ghiță a declarat că DNA Ploiești ar investiga o întâlnire cu Tony Blair și cu ambasadorul Marii Britanii la București. În martie 2012, Tony Blair a conferențiat pentru social-democrați. Atunci, s-a vehiculat informația potrivit căreia Blair ar fi fost plătit de PSD cu 200.000 de euro. De asemenea, că banii ar fi venit de pe filiera Sebastian Ghiță. Întrebat de jurnaliști cu privire la motivele audierii fostului premier Victor Ponta, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Ploiești, Ghiță a precizat că  se va prezenta și el la audieri, în cursul zilei de marți. Sebastian Ghiță a declarat că ar fi vorba despre un dosar in care este investigată  “problema Tony Blair, o întâlnire din 2011 între Victor Ponta cu ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, cu Mihai Razvan Ungureanu și fostul prim-ministru britanic Tony Blair (…)Știu că în dosarul acesta e vehiculat și numele fostului premier britanic Tony Blair”. Citiți aici tot articolul jurnalistei Onine Gherguț.


Fostul premier Victor Ponta a scris sâmbătă pe Facebook că se bucură că a avut încredere în deciziile judecătorilor, afirmația fiind făcută după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca el să rămână sub control judiciar, însă i-a fost ridicată interdicția de a face declarații în spațiul public despre dosarul său. “Mă bucur că am avut încredere în deciziile judecătorilor — așa voi face și de acum înainte — doar pentru ADEVĂRUL și DREPTATEA la care avem toți dreptul!”, a postat Ponta. El a atașat și minuta ședinței de judecată.

Victor Ponta este acuzat de comiterea infracțiunilor de ”folosire a influenţei politice” şi ”complicitate la spălare de bani”. Procurrii DNA susțin că, în 2012, pe când era şef al PSD, Ponta l-ar fi înscris pe Ghiţă pe listele parlamentare într-un colegiu eligibil în schimbul finanțării vizitei lui Tony Blair în România.

Decizia magistraților este definitivă!


Opiniile editorialiștilor România liberă despre acest dosar

Sabina Fati: Vrea SRI să-l salveze pe Ponta? Și de ce n-a avut Blair încredere în banii lui Ghiță
O grupare din SRI dă deci de veste că nu-i va abandona pe Ponta și, mai ales, pe Ghiță, care a avut mai multe contracte de la acest serviciu. Nu e un semnal de bunăvoință, ci mai degrabă de război între oameni care au interese de toate felurile la alegerile generale din decembrie. Citiți aici tot textul!


Grigore Cartianu: Ponta, un Chucky ratat

De la Mihai Gâdea la Ion Cristoiu, de la Codrin Ștefănescu la C.A. C.P. Tăriceanu, batalioane de conspiraționiști au dat verdictul: Ponta e nevinovat, dosarul e politic! Maestrul Cristoiu a descoperit noii martiri ai Patriei: corupții din PSD. În concluzie: „Victor Ponta a fost pus sub control judiciar într-unul dintre cele mai fantasmagorice Dosare din Istoria României“. Citiți aici tot textul!


Mălin Bot: Dacă Ghiță a fost doar bidonul lui Ponta și banii pentru detergentul Tony Blair au venit de la alți candidați?

Nu mă surprinde deloc coțcăria descoperită de DNA în care Victor Ponta și bunul lui prieten Sebastian Giță l-au băgat pe ditamai fostul prim-ministru britanic Tony Blair. Știu foarte bine ce hram poartă cuplul Ponta-Ghiță. Cred ca erau capabili să-l folosească și pe Papa de la Roma în cine știe ce escrocherie, dacă astfel aveau ei de câștigat. Citește aici tot textul!

 

 

 

 

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă