20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialPonta: Prezenţa Popularilor Europeni la Bucureşti - un avantaj pentru că se...

Ponta: Prezenţa Popularilor Europeni la Bucureşti – un avantaj pentru că se vor informa mai bine la faţa locului

Premierul Victor Ponta, preşedintele PSD, a declarat marţi că liderii Partidului Popular European vor fi dezamăgiţi că este organizat Congresul PPE într-o ţară în care cei din familia politică pierd alegerile, informează Agerpres.

“Sigur că o să fie o dezamăgire pentru dânşii că îşi organizează congresul într-o ţară unde se pierd alegerile, dar aşa este în politică, nu poţi să câştigi întotdeauna şi în acest moment nu pot decât să salut faptul că de la un prim-ministru cât avea familia social-democraţilor anul trecut acum am ajuns la şapte – în Lituania s-au câştigat alegerile, probabil va fi al VIII-lea şi va fi o Europă mult mai echilibrată între PPE şi PES”, a afirmat preşedintele PSD, marţi seară, înaintea reuniunii Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Întrebat dacă se aşteaptă la critici din partea liderilor europeni, Ponta a spus că, indiferent de lucrurile politice care despart cele două părţi, le va ura popularilor europeni ‘bun venit la Bucureşti’, iar prezenţa acestora va reprezenta un avantaj în sensul că se vor informa mai bine la faţa locului “cum stau lucrurile” în România.
“În primul rând, eu vreau să spun foarte clar poziţia mea ca prim-ministru şi ca lider politic, sigur, aparţinând familiei social-democraţilor că, indiferent de lucrurile politice care ne despart, le urez ‘bun venit’ liderilor PPE la Bucureşti şi cred că pentru noi ca ţară această prezenţă a multor lideri europeni din PPE va reprezenta un avantaj în sensul în care se vor informa mult mai bine de la faţa locului cum stau lucrurile: vor constata că nu sunt tancuri pe străzi, că nu sunt judecători ai CCR prin închisori (…) şi că mâine seară vor sta la masă cu cel mai impopular şi cel mai detestat lider politic din România de astăzi şi vor sta la masă cu nişte oameni care au furat şi au distrus România în ultimii ani, ceea ce îi va face să piardă alegerile”, a spus preşedintele PSD.

El a precizat că nu priveşte cu ostilitate prezenţa la Bucureşti a celor mai mulţi dintre prim-miniştrii care vor fi prezenţi la Congresul PPE, ci dimpotrivă.
“Mâine nu vine niciun preşedinte, vin numai prim-miniştri, poate află şi dna Boagiu lucrul ăsta. Deci vorbesc de primii-miniştri, mă cunosc cu toţi, am avut ocazia să vorbesc şi am relaţii mai mult decât normale şi civilizate, cred că singura excepţie este domnul Orban (Viktor Orban – n.r.) care este primul-ministru al Ungariei, care nu îşi ascunde prietenia şi simpatia pentru Traian Băsescu şi atunci, implicit, nu are cum să fie prieten şi să mă simpatizeze pe mine, dar cu toţi ceilalţi prim-miniştri m-am văzut la Bruxelles, m-am văzut la Bratislava, ne vom vedea în celelalte întâlniri şi, repet, ca prim-miniştri ai unor ţări europene sunt oameni cu care România trebuie să discute, să colaboreze şi să construiască împreună viitorul Europei”, a mai declarat Ponta.

Premierul a menţionat că va avea întâlniri cu mai mulţi oficiali prezenţi la Bucureşti la Congresul PPE, printre care preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu care va discuta despre fondurile europene şi despre bugetul UE în perioada 2014 – 2020.

Citeşte şi:

Ponta nu va discuta cu Băsescu despre Consiliul European: Dacă are nevoie de documente de la Guvern, le va primi

“Sigur, eu nu am vrut să insist în ceea ce priveşte partea de întâlniri pentru că ştiu că cei mai mulţi dintre prim-miniştri vor veni, vor sta foarte puţin şi apoi pleacă, aşa încât, evident, orice cerere aş fi avut aş fi răspuns pozitiv. Nu am insistat eu ca să nu creez probleme de program. Mă întâlnesc cu preşedintele Comisiei Europene, cu domnul Barroso, mâine, imediat ce domnia sa soseşte în România, o să discutăm despre fonduri europene şi despre bugetul UE 2014 – 2020, iar joi dimineaţă mă văd cu primul-ministru al Spaniei, cu care vreau să discutăm probleme care ţin de cooperarea noastră economică şi de situaţia comunităţii româneşti din Spania. Pe 31 voi merge la Roma, unde mă văd cu prim-ministrul Italiei, a doua ţară în care este o comunitate importantă de români. Am respect pentru toţi premierii chiar dacă nu fac parte din aceeaşi familie politică şi îi consider pe toţi parteneri ai României”, a subliniat Victor Ponta.

El a precizat că nu a solicitat o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel, însă a spus că a înţeles că aceasta are un program foarte strâns. “În acelaşi timp însă nu pot să spun altceva decât că îmi doresc ca relaţiile politice dintre România şi Germania, Germania este principalul investitor în România şi principalul nostru partener comercial, să fie foarte bune în viitor”, a mai afirmat liderul social-democrat.

Cele mai citite

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...
Ultima oră
Pe aceeași temă