3.6 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialPonta, critici dure la adresa ministrului Justiției: Gândește și acționează ca o...

Ponta, critici dure la adresa ministrului Justiției: Gândește și acționează ca o kaghebistă sinistră

Fostul premier Victor Ponta a scris, luni, că ministrul Justiției Raluca Pruncă „gândește și acționează ca o kaghebistă sinistră”, după ministrul a spus că ordonanţa adoptată, vineri, de Executiv privind interceptările nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci le face efective.

„M-am ținut departe de discuțiile din ultima perioadă. Dar când văd un ministru al Justiție dintr-o țară membră UE că gândește și acționează ca o kaghebistă sinistră fac un apel către toți cetățenii încă liberi din România – drepturile noastre fundamentale NU sunt “un lux teoretic”! Dacă iar tăcem de frică vom ajunge mult mai rău decât în anii 50 când comuniștii (cu exact aceeași gândire ca Madam Prună sau Macovei) au distrus această țară! Vă propun să nu tăcem de data asta!  Update – acum am inteles de unde a deprins Doamna Pruna aceste apucaturi securiste – de acasa, de la tatal ei! Bravo, asta da “un altfel de politica”, a scris Victor Ponta, pe Facebook.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat că ordonanţa adoptată vineri de Executiv privind interceptările nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective, subliniind că SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea. 

”Câteva clarificări esenţiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 – Ordonanţele de urgenţă sunt acte cu putere de lege. 2 – OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic. 3 – SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competenţele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracţiuni din titlul X din Codul Penal şi terorism. Pentru toate aceste infracţiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva – nu poliţist, fie el şi judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepţie. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI”, a scris ministrul, luni, pe Facebook. 

Citește și: Ministrul Justiției apără ordonanța legată de interceptări

Vineri, Guvernul a adoptat, într-o şedinţă specială, ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal. Potrivit OUG, procurorii şi organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructura Serviciului Român de Informaţii. 

 

Cele mai citite

Imprimantele – la ce trebuie să fim atenți în activitatea noastră

Imprimantele au devenit un pilon central în mediul de lucru contemporan, fiind unelte esențiale în procesele de birou, în special într-o lume în care...

Grefierii protestează în fața ICCJ, cerând plata salariilor restante

Grefieri din toate județele participă la un protest în fața sediului din București al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Mitingul de protest este...

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții românilor din SUA. Ar urma o întâlnire cu secretarul de stat Blinken

Premierul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiesc în SUA. Din imaginile...
Ultima oră
Pe aceeași temă