26.9 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialPergamentele de la Marea Moartă, un mister rezolvat?

Pergamentele de la Marea Moartă, un mister rezolvat?

Traduceri recente importante, excavarea unor tuneluri vechi din Ierusalim, precum şi o serie de alte săpături arheologice ar putea conduce la rezolvare unuia dintre cele mai mari mistere biblice: cine a scris pergamentele de la Marea Moartă?

Noile indicii arată că pergamentele, printre care se găsesc şi unele dintre cele mai vechi documente biblice, ar putea fi opera mai multor grupuri şi chiar ar putea fi “marea comoară din templu de la Ierusalim, în care se afla şi Chivotul Sfânt, aşa cum explică Biblia, informează realitatea.net.

Pergamentele de la Marea Moartă au fost descoperite în urmă cu 60 de ani, într-o peşteră lângă vechea aşezare Qumran. Iniţial se credea că o sectă de evrei numită Esenieni, care ocupau Qumran în primele secole din era noastră, ar fi scris papirusurile.

Potrivit nationageographic.com, noi cercetări sugerează că pergamentele îşi au originea în altă parte şi au fost scrise de mai multe grupuri de evrei, unii fugind în anii 70 e.n. de asediul roman care a distrus templul de la Ierusalim.

“Evreii au scris pergamentele, dar nu a fost un grup specific. Ar fi putut fi mai multe grupuri, din secte diferite”, a declarat Robert Cargill, un arheolog care apare în documentarul “Writing the Dead Sea Scrolls” pe National Geographic.

Această nouă orientare nu este însă una acceptată de toţi cărturarii biblici. “Am un sentiment că va fi o teorie foarte disputată”, a adăugat şi Lawrence Schiffman, un profesor de ebraică şi studii iudaice de la Universitatea din New York.

Cele mai citite

Maia Sandu a numit un nou procuror general al Republicii Moldova. Ion Munteanu a câștigat un concurs la care a avut doi contracandidați

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a numit pe Ion Munteanu în funcția de procuror general al Republicii Moldova. Ion Munteanu a obținut această funcție în...

Rusia – Ucraina, ziua 830. Rusia atacă folosind armament produs în Iran, Coreea de Nord și China

În condițiile în care regimul Putin acuză Occidentul că oferă sprijin militar Ucrainei, Rusia atacă Ucraina folosind armament produs în Iran sau în Coreea...

Meniul la prânzul din familia Ceaușescu

Despre meniul familiei Ceaușescu s-au spus multe. Ba că era unul elitist, alcătuit din delicatese, ba dimpotrivă, că era unul simplu. În continuare...
Ultima oră
Pe aceeași temă