13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPe urmele distrugătorului Moskva

Pe urmele distrugătorului Moskva

Nava de debarcare Yamal a plecat ieri dimineaţă din Portul Constanţa către zona în care s-a scufundat distrugătorul Moskva, unde a avut loc ceremonia comemorativă de depunere a coroanelor de flori. De asemenea, la eveniment a fost prezentă şi nava Mărăşeşti, din partea Forţelor Navale Române.

După ce a ajuns în zona unde se află epava navei Moskva, la bordul navei Yamal s-a desfăşurat un ceremonial militar şi religios, mai multe coroane de flori fiind aruncate în apă, fiind intonate, de asemenea, imnul de stat al Rusiei şi imnul de stat al României. Epava distrugătorului Moskva a fost descoperită la începutul lunii mai de către o echipă de cercetători români, ruşi şi ucraineni la o distanţă de aproximativ 15 mile faţă de ţărm, aceasta fiind scufundată în urma unei explozii.

Conform reprezentanţilor echipei de cercetare, epava are o lungime de 90 de metri, se află într-o stare perfectă de conservare, la o adâncime de aproximativ 40 de metri. Claudiu Mişa, reprezentantul echipei care a descoperit epava, spune că aceasta poate fi văzută de turişti, dar că numai cei care au experienţă în scufundări pot face acest lucru.

Istoria naufragiului

În timpul bătăliei navale din 25-26 iunie 1941, liderul „Moskva”, şi liderul „Harkov”, parte din grupul operaţional „Vorosilov” s-au apropiat de ţărmul românesc şi au deschis focul asupra Portului Constanţa. Distrugătoarele româneşti „NMS Regina Maria” şi „NMS Mărăşti” s-au angajat în luptă şi împreună cu bateria de coastă germană „Tirpitz” au reuşit să respingă atacul. În timpul retragerii, liderul „Moskva” a suferit o explozie, s-a rupt în două şi s-a scufundat foarte repede.

Cauzele exploziei sunt necunoscute. Versiunea românească este că „Moskva” a lovit o mină din barajul Tuzla, iar versiunea rusească neoficială este că „Moskva” a fost lovit din greşeală de o torpilă trasă de pe un submarin sovietic. Marina Română a salvat din naufragiu 69 de supravieţuitori, inclusiv pe comandantul navei AB Tuhov.

OFICIAL

Omagiu pentru toţi marinaii dispăruţi

„Ceremonia comemorativă a fost destinată tuturor marinarilor dispăruţi în cel de-al doilea război mondial, dar în special celor de pe distrugătorul Moskva. Căutările au durat 30 de ani, iar la începutul lunii mai nava a fost găsită”, a declarat consulul general al Federaţiei Ruse la Constanţa, Mihail Reva. „Sute de oameni aflaţi la bord şi-au pierdut viaţa şi cu toţii regretăm şi acum această tragedie”, a spus generalul de aviaţie Gheorghe Constantin, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război Constanţa, în numele căreia s-a aruncat o coroană de flori în apă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă