17.2 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialPe urmele „comorii“ lui Ali Dabaiba

Pe urmele „comorii“ lui Ali Dabaiba

 

Anchetatorii libieni care încearcă să descopere banii ascunşi de colonelul Muammar Ghadafi în străinătate cred că familia Ali Dabaiba, care conducea o mare agenţie de stat sub controlul fostului dictator, a ascuns o parte din bani într-o firmă imobiliară de top din Londra, Chesterton Humbert.

Numele agenţiei imobiliare cu sediul la Londra Chesterton Humbert este binecunoscut englezilor, dar înainte de 2011, când revoluţia a înghiţit regimul de la Tripoli al lui Muammar Ghadafi, o parte a firmei londoneze a fost cumpărată de o familie din cercul apropiat al dictatorului libian, potrivit declaraţiilor unei persoane apropiate acestei familii. Este vorba de Ali Dabaiba, care decenii la rând a condus o puternică agenţie guvernamentală şi a făcut parte din clanul cunoscut ca „Tovarăşii Liderului”. În haosul creat de „primăvara arabă”, membri ai familiei Dabaiba au intrat în afaceri pe piaţa din Londra, iar fostul apropiat al liderului libian a intrat în Chesterton Humbert. Doi ani şi jumătate după înlăturarea şi moartea lui Muammar Gadhafi, noul guvern libian încearcă să depisteze averile fostului dictator şi ale asociaţilor lui. Procurorul general a Libiei, Abdulqader Radwan, citat de Wall Street Journal, a declarat că investigaţiile duc spre familia Ali Dabaiba şi agenţia imobiliară Chesterton Humbert aparţine în parte lui Ali Ibrahim Dabaiba, fratelui său sau fiilor acestuia. Datele apar într-un document trimis autorităţilor de la Tripoli de o agenţie britanică de investigaţii care lucrează pentru Tripoli. Un document similar a fost trimis şi autorităţilor din Insulele Virgine britanice. Actul arată că fostul director al Chesterton Humbert a declarat investigatorilor că a semnat un acord cu familia Dabaiba care a investit în firma imobiliară londoneză, documentul făcând apel la ajutor internaţional pentru depistarea intereselor familiei Dabaiba. Dabaiba, în vârstă de 68 de ani, trăieşte în Libia şi nu a fost acuzat de nici o crimă. În lunile revoluţiei contra lui Gadhafi, familia Dabaiba s-a alăturat rebelilor şi suporterii săi spun că susţinerea cauzei revoluţiei a compensat toate păcatele comise.

Banii din umbră

Anchetatorii libieni sunt implicaţi într-o complexă investigaţie în străinătate, dar se confruntă cu obstacole majore pentru că încearcă identificarea activelor familiei fostului dictator şi să determine ce le-a aparţinut.

Complexitatea este deosebită având în vedere că navighează prin diverse jurisdicţii. Activele nu pot fi întotdeauna atribuite familiei, ele cuprind acţiuni, obligaţii şi produse derivate controlate de oameni de încredere sau de societăţi-ecran din paradisuri fiscale în diverse colţuri ale lumii.

„Există un model pe care dictatorii îl urmează”: mult secret, bani secreţi, pe care îi pot folosi discreţionar şi ca o acoperire de securitate în cazul că li se întâmplă ceva nedorit. Aceşti bani sunt deţinuţi de alte persoane şi, o dată ce dictatorul dispare tentaţia este dominantă. În 1989, Gadhafi a lansat planul de transformare a oraşului său natal, Sirta, într-o capitală administrativă cu aeroport, centru de conferinţe şi universitate.

A format Centrul Organizaţiei pentru Dezvoltare Administrativă (ODAC) şi l-a pus la conducere pe Ali Dabaiba. După fuga dictatorului, biroul libian de audit s-a concentrat pe operaţiunile ODAC din 2010 şi 2011 şi a descoperit multiple decizii financiare. În 2011, familiile Dabaiba şi Mussa, cu interese convergente, au investit în Chesterton Humbert. Dar depistarea conturilor şi banilor rămâne încă o etapă dificilă.  

Cele mai citite

Natalia Iocsak, prima femeie care a câștigat o etapă din Campionatul Național de Drift

Băimăreanca Natalia Iocsak a câștigat prima etapă din Campionatul Național de Drift, care a avut loc în weekend la Arena Națională din Capitală, devenind...

Familia Picioruș, stăpâna consultanței mascate în învățământ

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL, controlată de Georgeta-Sorina Picioruș și administrată de Alexandru-Eduard Picioruș, a explodat în 2023 după...

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din estul României

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din unele regiuni ale unor țări europene, inclusiv în estul României, susține un raport publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă