20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialPavel FIlip este determinat să demonstreze că noul Guven este pro-european

Pavel FIlip este determinat să demonstreze că noul Guven este pro-european

UPDATE 16,00:  Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga vor avea, marţi seară, o întâlnire cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi cu o parte a cabinetului moldovean, pe tema situaţiei politice de peste Prut, a declarat, marţi, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Noul premier al Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat, marţi, în cadrul vizitei la Bucureşti, că Guvernul pe care îl conduce este determinat să demonstreze, prin fapte concrete, că este pro-european. Totodată, el a mai precizat că una dintre priorităţi este să scoată ţara din criză, potrivit Mediafax.

În cursul celor două întrevederi avute, marţi dimineaţă, cu premierul Dacian Cioloş şi cu peşedintele Klaus Iohannis, Filip a mulţumit României pentru sprijinul acordat.

“Spuneam astăzi că niciodată până acum nu am simţit în profunzime puterea expresiei <<Prietenul bun la nevoie se cunoaşte>>. De fapt, aici este prima mea vizită, pentru că noi contăm foarte mult pe sprijinul dumneavoastră”, i-a spus şeful executivului de la Chişinău preşedintelui Iohannis.

Pavel Filip a declarat că este “omul responsabilităţii”, fiind conştient că singura şansă a clasei politice din Republica Moldova este asigurată de adoptare de reforme care “livrează rezultate”. Mai mult, la întrevederea cu Iohannis, Pavel FIlip a declarat că Guvernul pe care îl conduce este “ultima şană a clasei politice”.

“V-am zis şi cu alte ocazii că poate este guvernul ultimei şanse pentru această clasă politică pentru că ea se face vinovată de situaţia în care s-a pomenit Republica Moldova acum. Am vrut să auziţi acest lucru de la mine şi vă mulţumesc încă o dată pentru că aţi acceptat să avem această întâlnire pentru a vă convinge că suntem determinaţi să livrăm rezultate. Nu ne vom axa pe populisme pentru că nu aici sunt rezultatele pe care le aşteaptă cetăţenii. Vom fi axaţi pe acţiuni, aşa cum am spus”, i-a spus Filip lui Iohannis.

Citeşte şi: UPDATE: Noul premier al Republicii Moldova, întrevedere cu Cioloș și Iohannis. Șeful statului: România este clar alături de Republica Moldova

El a atras atenţia că Republica Moldova se confruntă cu mai multe crize, nu doar cu una fianciară, ci şi socială şi politică şi că are nevoie de stabilizare, iar Cabinetul său este conştient de perioada dificilă în care şi-au asumat actul de guvernare.

“Vedem şi cunoaştem această criză, nu doar financiară, dar şi una socială, economică, dar şi politică. Ştim că Republica Moldova are nevoie de stabilizare astăzi pe toate aceste dimensiuni. Pornind de la acest fapt, suntem determinaţi să muncim zi şi noapte la Guvern pentru a livra rezultate în final”, a spus Filip.

Totodată, noul premier al Republicii Moldova a subliniat că Guvernul său va duce o politică pro-europeană, astfel că urmăreşte reforme precum: acordul de asociere cu Uniunea Europeană şi relansarea cooperării cu partenerii externi de dezvoltare.

Mai mult, el a declarat că urmăreşte să adopte, în perioada următoare, o serie de măsuri concrete, precum ”optimizări pentru bugetul Republicii Moldova” şi  ”mărirea veniturilor în bugetul consolidat”.

”Ne-am propus, desigur, în primele 100 de zile de guvernare să îndeplinim măsurile rapide în vederea stabilizării situaţiei financiare în primul rând, dar suntem conştienţi că fără sprijinul României această sarcină este una foarte dificilă. Îi spuneam domnului prim-ministru că doar acum am înţeles în profunzime expresia că «prietenul bun la nevoie se cunoaşte». De fapt, România a procedat ori de câte ori a fost nevoie anume în aşa manieră. În acest context, ţin să mulţumesc încă o dată pentru disponibilitatea României de a acorda acel sprijin financiar rambursabil de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, desigur că în condiţiile că în guvernul de la Chişinău demonstrează că merge pe calea reformelor, merge pe calea realizării rezultatelor. Totodată, reiterăm şi am convenit cu domnul prim-ministru să valorificăm în continuare în deplină măsură şi ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane în măsura posibilităţilor. Vreau să menţionez că până acum au fost utilizate şi valorificate o treime din această sumă”, a mai spus Pavel Filip.

 

Cele mai citite

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...
Ultima oră
Pe aceeași temă