21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialPatriarhia refuza canonizarea mitropolitului Andrei Saguna

Patriarhia refuza canonizarea mitropolitului Andrei Saguna

Prof. univ. dr. Aurel Papari, rectorul Universitatii “Andrei Saguna” din Constanta, presedintele Fundatiei “Andrei Saguna” si al Despartamantului Dobrogea al ASTRA, isi exprima consternarea – in numele cadrelor didactice si al studentilor pe care ii coordoneaza – fata de decizia impartirii in doua a Mitropoliei Ardealului, Crisanei si Maramuresului, aducand precizari surprinzatoare (intr-o scrisoare trimisa paginii noastre) privind demersurile sustinute, intreprinse pentru canonizarea mitropolitului Andrei Saguna:
“Dupa ce o serie de oameni de mare cultura si caracter s-au straduit, in conditiile Imperiului Austro-Ungar, sa creeze Mitropolia Ardealului si au amplasat sediul acesteia la Sibiu, astazi, prin injusta hotarare, se da o lovitura aproape mortala acestei institutii. Intotdeauna, in istoria Bisericii, mitropolia s-a organizat in cadrul unei provincii. Daca se va infaptui impartirea Ardealului in doua mitropolii, printr-o incalcare inacceptabila a unor principii canonice, nu va mai exista o provincie, ci doua. Ardealul va fi separat, de data aceasta, de reprezentantii Bisericii Nationale, din orgolii sau din ratiuni politice, care nu au nici o legatura cu dreapta credinta, ci mai degraba amintesc de odiosul “Diktat de la Viena”, din 30 august 1940. Se pregateste o scindare a provinciei istorice, in opozitie cu nobila idee a intaririi simbolului unitatii nationale, prin canonizarea mitropolitului Andrei Saguna, idee care este ignorata, in ciuda repetatelor si argumentatelor demersuri facute de noi, inca din anul 1993, si sustinute larg de intreaga Transilvanie.
Putine institutii din Romania se pot bucura de o traditie atat de bogata si profunda ca Biserica Ortodoxa. Putine institutii se bucura de atat de multa incredere. Ce valoare mai are traditia ignorata sau increderea inselata? Cand misiunea slujitorilor Bisericii este mantuirea sufletelor enoriasilor, cine-si asuma raspunderea pentru consecintele morale ale luptei pentru putere in interiorul Bisericii, pentru intinarea memoriei marelui mitropolit Andrei Saguna si pentru urmarile grave ale acestei sfasieri, pentru punerea in pericol a interesului national sau pentru prejudicierea acestuia? Cine este beneficiarul acestei rupturi? Se vor mantui mai bine si mai repede crestinii ortodocsi romani daca vor fi arondati unui numar mai mare de mitropolii?
Ne exprimam speranta ca, in intelepciunea lor, ierarhii Bisericii vor schimba aceasta situatie, Adunarea Nationala Bisericeasca va respinge acest proiect si Bunul Dumnezeu se va indura de noi si nu ne va lasa sa cadem intr-un asemenea mare pacat”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă