2.5 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăSpecialParlamentul Abhaziei cere demisia preşedintelui

Parlamentul Abhaziei cere demisia preşedintelui

Parlamentul Abhaziei a votat, joi seara, o menţiune în care solicită demisia preşedintelui acestei republici separatiste din Caucaz, au anunţat agenţiile de presă din Rusia, informează Mediafax.

Marţi seara, în momentul în care aveau loc negocieri, manifestanţii au preluat controlul asupra sediului preşedinţiei de la Suhumi, obligându-l pe preşedintele Abhaziei să părăsească locul în grabă, potrivit presei prezente la faţa locului.

Susţinuţi de manifestanţii opoziţiei, cei 20-21 de deputaţi prezenţi în Parlamentul abhaz i-au solicitat preşedintelui Aleksandr Ankvab să demisioneze înainte de încheierea mandatului, potrivit agenţiilor ruse de presă.

"Zvonurile cu privire la demisia mea sunt false. Continui să-mi îndeplinesc responsabilităţile de preşedinte", a declarat puţin mai devreme preşedintele abhaz, refugiat în fieful său, la Gudauta, citat de agenţia de presă Interfax.

Totodată, deputaţii abhazi au votat o moţiune de apărare faţă de premier, Leonid Lakerbaia.

"Preşedintele trebuie să accepte demisia Guvernului şi premierului şi ulterior el însuşi să demisioneze", a anunţat vicepreşedintele Parlamentului, Algur Harazaia, pentru postul de televiziune Rossia 24.

Kremlinul l-a trimis la faţa locului pe Vladislav Surkov, un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru a se întâlni cu Aleksandr Ankvab şi liderul opoziţiei, Raul Hadjimba, potrivit agenţiei RIA Novosti.

"Rusia urmăreşte cu atenţie şi îngrijorare evenimentele din această republică prietenă", a anunţat Ministerul rus de Externe, făcând apel la menţinera situaţiei "în cadrul legal".

Abhazia, o fâşie de teritoriu între Rusia, Marea Neagră şi poalele munţilor Caucaz, şi-a declarat independenţa şi şi-a apărat-o chiar într-un război cu forţele georgiene la începutul anilor 1990.

Rusia, care sprijină Abhazia, dar şi Osetia de Sud, o altă regiune separatistă georgiană, a recunoscut independenţa celor două teritorii după un scurt război cu Georgia, în august 2008.

Cele mai citite

Crăciun 2024: Europenii cheltuiesc mai mult, dar inflația le pune bugetele la încercare

Cheltuielile europenilor în perioada sărbătorilor de iarnă sunt estimate să crească cu 2,9% față de anul trecut, conform unui studiu Mastercard citat de Warsaw...

Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a anulat, vineri, primul tur al alegerilor prezidențiale, cu mai puțin de 48 de ore înainte de turul doi, conform unui comunicat...

Șase foși ambasadori americani avertizează: România, țintă a unui atac cibernetic masiv în context electoral

Șase foști ambasadori ai SUA la București au adresat un mesaj românilor, exprimând îngrijorarea față de un atac cibernetic și pe rețelele sociale, atribuit...
Ultima oră
Pe aceeași temă