20 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialParisul doreste o armata UE

Parisul doreste o armata UE

Franta isi continua politica de semiindependenta fata de NATO. Sarkozy vrea ca UE sa dispuna de propriile structuri militare. Chiar si acum, Franta nu participa la reuniunile comitetului de planificare militara NATO.

Parisul le trimite semnale
contradictorii celorlalte tari din cadrul Aliantei Nord Atlantice (NATO) in legatura cu dorinta Frantei de a-si relua locul in structurile militare integrate NATO. Franta a parasit structurile de comanda ale NATO inca din 1966, din momentul in care generalul De Gaulle a obligat Alianta sa-si mute cartierul general din Paris in Bruxelles. Chiar si in momentul de fata, Franta nu participa niciodata la reuniunile comitetului de planificare militara care se tin la cartierul general NATO la nivel de generali. Recent insa, ministrul francez al Apararii, Hervé Morin, a dat de inteles ca Franta ar fi gata sa devina un membru al Aliantei ca toti ceilalti. Anuntul a fost primit cu satisfactie in cadrul NATO, mai ales de catre Statele Unite, cu atat mai mult cu cat el a coincis cu declaratia ministrului francez de Externe, Bernard Kouchner, in legatura cu eventualitatea unui razboi cu Iranul. In acelasi timp insa, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a anuntat ca in 2008, in semestrul in care Franta va prelua presedintia rotativa a UE, una din prioritati va fi intarirea capacitatii de aparare a Europei, astfel incat UE sa dispuna de propriile sale structuri de comanda militara.
Asta a redeschis vechea dezbatere, pe care Statele Unite si Marea Britanie o credeau incheiata o data cu victoria lui Sarkozy, in legatura cu crearea unor structuri militare europene care ar fi independente de NATO. Franta nu este insa singura tara care sprijina planul unei emancipari militare europene. In 2003, Belgia a gazduit o reuniune la nivel de sefi de stat si de guvern la care au participat Franta si Germania si la care s-a discutat posibilitatea crearii unui cartier general european, care ar fi fost instalat… tot la Bruxelles, unde se afla si sediul NATO.
Marea Britanie si SUA s-au opus atunci si planul a fost, provizoriu, pus deoparte. Sarkozy este insa acum pe cale de a-l reinvia, si asta cu toate ca expertii subliniaza ca o asemenea structura europeana ar fi in continuare dependenta de NATO si de Statele Unite, cel putin in privinta comunicatiilor si a transportului. In momentul de fata, capacitatile de transport ale tarilor europene din NATO sunt limitate si Alianta face deseori apel la avioane ucrainene pentru a-si transporta trupele in Afganistan.

» Optimism la Bruxelles
La cartierul general din Bruxelles, inaltii functionari ai Aliantei isi afiseaza in continuare optimismul in legatura cu integrarea Frantei in Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). "O data cu Sarkozy, pozitia franceza s-a schimbat in masura in care de acum inainte nu vor mai exista polemici antiamericane la cel mai inalt nivel", spune Mihai Carp, adjunctul sefului sectiei pentru politica de gestionare a crizelor din cadrul NATO. "Franta a participat oricum in ultimii zece ani la toate operatiunile Aliantei Nord-Atlantice. In 2004, fortele NATO din Afganistan au fost conduse de un general francez, iar actualmente Franta detine conducerea fortei internationale KFOR din Kosovo."

Dan Alexe
Dan Alexehttp://dan-alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă