19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialParagina si distrugere pe Muntele Semenic

Paragina si distrugere pe Muntele Semenic

– "Perla Banatului" a ajuns o ruina.

– In statiunese mai afla doar cateva zeci de locuri de cazare functionale.

Denumit in trecut "floarea statiunilor romanesti", Semenicul este acum acoperit de ruine. Turistii ajunsi aici fac cale intoarsa in mai putin de jumatate de ora…
Pe Semenic iarna tine aproape sase luni. Se poate spune ca e o mana cereasca pentru patronii de hoteluri si cabane. Singurul drum de acces este insa atat de prost, incat turistii trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte de a decide sa urce. Iar odata ajunsi sus, trebuie sa spere ca vor gasi un loc de cazare, asta in caz ca nu se intorc in aceeasi zi inapoi. Aici ninge prima data pe la sfarsitul lui octombrie, iar schiorii se pot bucura de zapada uneori chiar si in luna mai. Pentru ca potentialul muntelui sa fie valorificat asa cum se cuvine, ar fi nevoie de locuri serioase de cazare, cu conditii decente. Daca in trecut statiunea putea gazdui peste 2.000 de turisti, acum cu greu mai gasesti in jur de 20-30 de locuri de cazare.

Trei hoteluri cu peste 1.000 de locuri de cazare sunt abandonate, au fost inchise si se degradeaza de la o zi la alta. In urma cu vreo 10 ani, acestea ca si intregul fost OJT din Caras-Severin au fost cumparate la un pret de nimic de un asa zis om de afaceri din Galati si acum sunt inchise si cu geamurile sparte.
Ultimul hotel, Gozna, a fost inchis la jumatatea lunii trecute. Odata cu inchiderea acestuia, practic, intreaga statiune a ramas si fara apa potabila fiindca izvorul principal era in proprietatea celor de la Gozna. Cei mai afectati sunt ceilalti comerciantii de pe munte care si asa nu aveau clienti. Acum, unii dintre ai aduc apa de pe la niste izvoare din padure iar altii se gandesc sa renunte la afacerea care si asa nu le aduce mari profituri.  

Din pacate majoritatea turistilor vin dimineata si se intorc seara la casele lor, pentru ca nu gasesc locuri de cazare. Cu toate acestea turistii continua sa vina pe Semenic, in speranta ca autoritatile si proprietarii de hoteluri se vor trezi si le vor putea asigura conditii europene. O sansa pentru munte ar fi interesul unui om de afaceri care ar dori sa preia ultimul hotel inchis, Gozna, dar totul depinde de proprietarul din Moldova care se ocupa, de fapt, cu colectarea fierului vechi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă