20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPapa Francisc, vizită ISTORICĂ în Cuba

Papa Francisc, vizită ISTORICĂ în Cuba

Papa Francisc ajunge sâmbătă în Cuba în ceea ce analiştii de politică externa consideră a fi o vizită istorică, mai ales după eforturile pe care le-a depus Sanctitatea Sa de reconcilia doi vechi duşmani, Statele Unite şi Cuba. De asemnea, turneul de trei zile  încununează mai multe decenii de eforturi de apropiere a regimului castrist de Biserica Catolică și lumea exterioară, transmite France Presse.

Papa va ajunge la Havana la ora locală 16.00 (22.00 GMT) unde va fi întâmpinat de președintele Raul Castro şi de mii de cubanezi care îi vor face o primire călduroasă primului papă latino-american din istorie, care se va afla de sâmbătă până marți la Havana, Holguin și Santiago. 

La Havana, primul contact important al papei cu mulțimea va fi slujba de duminică din Piața Revoluției, înainte de întâlnirea cu președintele Raul Castro. Și Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea au ținut slujbe în același loc simbolic al revoluției cubaneze. O întrevedere cu fostul lider Fidel Castro ar putea avea loc în această zi. Francisc va conduce și slujba de Vecernie în catedrala Inmaculada Concepcion, înainte de a se întâlni cu câteva mii de tineri cubanezi, scrie Agerpres.

Este a treia oară în 17 ani când un papă vizitează Cuba, după Ioan Paul al II-lea (1998) și Benedict al XVI-lea (2012). Un tratament privilegiat pentru această țară mică, în care 10% din populație se declară catolică, chiar dacă numărul celor botezați este mult mai important, mulți amestecând religiile afro-cubaneze și catolicismul, comentează agenția franceză de presă.

Etapa cubaneză este prima dintr-un turneu delicat și provocator de opt zile, care va cuprinde și Statele Unite, cu vizite la Washington, New York și Philadelphia. Jorge Bergoglio se deplasează pentru prima dată în Cuba și Statele Unite.

 

 

Cele mai citite

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...
Ultima oră
Pe aceeași temă