15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPapa Francisc, îngrijorat de mişcările separatiste din Europa

Papa Francisc, îngrijorat de mişcările separatiste din Europa

Papa Francisc este îngrijorat de amploarea mișcărilor separatiste în Europa, în contextul în care în Scoția și Catalonia sunt prevăzute referendumuri de autodeterminare în lunile următoare, relatează AFP, potrivit Mediafax.

"Orice diviziune mă îngrijorează", a afirmat Papa, într-un interviu acordat cotidianului catalan La Vanguardia şi publicat vineri.

El subliniază diferenţa între independenţa fostelor colonii care se emancipează, ca în ţările din America Latină, şi separatismul ca cel din fosta Iugoslavie.

"Evident că există popoare care au culturi atât de diferite, încât chiar şi cu lipici este dificil să le ţii laolaltă. Cazul Iugoslaviei este foarte clar dar mă întreb dacă este la fel de clar în alte cazuri, la alte popoare care până în prezent au fost împreună", adaugă el.

"Trebuie văzut de la caz la caz. Scoţia, Padania (Italia), Catalonia. Sunt cazuri care pot fi juste şi cazuri care nu ar fi, dar sciziunea unei naţiuni fără un trecut de unitate forţată trebuie tratată cu grijă", a avertizat el.

Scoţienii sunt chemaţi să se pronunţe, la 18 septembrie, asupra independenţei faţă de restul Marii Britanii, în cadrul unui referendum stabilit de comun acord între Londra şi regiune.

În Catalonia, Guvernul regional vrea să organizeze un referendum de autodeterminare la 9 noiembrie, în pofida opoziţiei Madridului.

Cele mai citite

Mircea Geoană susține că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din Europa

Sâmbătă, la Congresul Studenților din România, desfășurat la Palatul Parlamentului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o declarație tranșantă privind sistemul...

Irak ajută la misiunea de căutare a elicopterului ce îl transporta pe președintele Iranului

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă