16 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialOţelul Galaţi, surpriza din 2010

Oţelul Galaţi, surpriza din 2010

Fotbaliştii au depăşit toate aşteptările şi au avut o primă parte de campionat excepţională, depăşind cu mult marile forţe ale Ligii I.

Anul 2010 este unul cu totul aparte pentru echipa de fotbal Oţelul Galaţi. Gruparea condusă de Dorinel Munteanu va rămâne în istoria fotbalului românesc, după ce a reuşit un tur de campionat aproape de perfecţiune. Cu mici sincope, oţelarii au jucat mai bine de la meci la meci, iar locul întâi ocupat la finele anului 2010 este cât se poate de justificat. Faima gălăţenilor a depăşit cu mult şi graniţele României, prestigiosul cotidian spaniol Marca incluzând formaţia pregătită de Munteanu într-un top al marilor surprize europene alături de Mainz (Germania), Lazio (Italia) sau Rennes (Franţa).

Nu se poate şti unde se va opri Oţelul, însă ceea ce a fost în anul ce se va încheia în curând reprezintă cea mai bună perioadă din istoria clubului. Oţelul a încheiat prima jumătate de campionat cu un bilanţ impresionant, de 13 succese, trei rezultate de egalitate şi tot atâtea înfrângeri. Este suficient să amintim că formaţia-surpriză a campionatului a învins în două meciuri consecutive pe cele mai titrate echipe româneşti, Steaua şi Dinamo (1-0 pe teren propriu cu Steaua, în etapa a IX-a, şi 1-2 pe terenul celor de la Dinamo în runda imediat următoare). Nu doar cele două au făcut cunoştinţă cu forţa grupului pusă la punct de tehnicianul Dorinel Munteanu. Multe alte echipe care „trag” la titlu au fost învinse sau au remizat cu Oţelul.

Singura pată a gălăţenilor în turul Ligii I provine din runda cu numărul şapte, atunci când Oţelul a cedat pe terenul celor de la SC Vaslui cu scorul de 0-4. A fost singura înfrângere categorică şi singurul meci în care roş-alb-albaştrii nu au avut replică.

Favorită la titlu

Parcursul aproape imaculat al oţelarilor i-a determinat pe principalii oameni de fotbal să ia în serios gruparea gălăţeană, pe care o consideră acum principala favorită la titlul de campioană. Chiar şi preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a spus: „Mai sunt multe meciuri, se poate întâmpla orice. Campionatul nu e jucat, dar Oţelul a luat o opţiune serioasă”. Nici cele mai vizate echipe să ia titlul, Dinamo, Rapid, Timişoara şi Vaslui nu mai văd pe Oţelul ca pe un simplu foc de paie. „La Galaţi există liniştea necesară, dăruirea jucătorilor şi priceperea antrenorului. Sunt ingrediente care pot face ca o echipă care la un moment dat nu este luată în seamă să treacă neobservată. După ce a jucat în prima parte a campionatului ar fi o mare greşeală să scoatem pe Oţelul din ecuaţia titlului”, a declarat Marian Iancu, preşedintele celor de la FC Timişoara, echipa aflată pe locul secund în clasament, la cinci puncte în urma Oţelului.

Statistica aduce veşti bune

După fiecare punct câştigat în 2010, echipa lui Dorinel era comparată inevitabil cu Unirea Urziceni, echipă care a cucerit titlul în urmă cu două sezoane, deşi reprezenta un orăşel minuscul şi nu avea tradiţia marilor echipe.

Comparaţiile au fost demontate mereu de oficialii Oţelului care au pus pe tapet diferenţe de la cer la pământ. Oţelul este o echipă tânără, fără bani, care trăieşte doar prin vitalitatea jucătorilor ei. Nu există nume mari în lot şi nici vreun stranier care să coste un morman de bani. Mai mult, experienţa jucătorilor lui Dorinel este una net inferioară celor pe care îi avea Unirea. Similitudini există însă în ceea ce priveşte statistica. Toate aspectele, de la puncte obţinute până la parcursul din campionat, se aseamănă cu cifrele Unirii de acum două sezoane.

Astfel, dacă ţinem cont doar de aceste cifre, Oţelul va fi campioană! Mai mult, în ultimii 10 ani, doar de două ori s-a întâmplat ca echipa care a încheiat anul pe primul loc să nu cucerească titlul în sezonul respectiv. Aşadar, în retur, vom vedea dacă Oţelul este capabilă să ţină acelaşi ritm, foarte probabil o va face.

16 finale

Preşedintele gălăţenilor, Marius Stan, crede că toate jocurile din partea a doua a campionatului vor fi ca nişte finale pentru Oţelul. „De vreme ce suntem pe primul loc din etapa a opta încoace, cred că putem să păstrăm ritmul pe mai departe. Am avea totuşi nevoie de un sprijin, sper ca toţi oamenii cu dare de mână din Galaţi să vină alături de noi. Ne aşteaptă meciuri grele, practic 16 finale. Fiecare meci va fi o finală, o spun cu certitudine”, a afirmat Stan. Primul meci din 2010 pentru Oţelul este programat pe data de 20 februarie 2011, în deplasare, în compania celor de la Pandurii Tg. Jiu.

Pregătiri pentru retur

Pentru a fi în cea mai bună formă la ora reluării campionatului, oficialii grupării gălăţene împreună cu conducerea tehnică au pus la punct programul de pregătire. Acesta arată astfel:

9 ianuarie 2011 – reunirea lotului la stadionul „Oţelul”;10, 11 ianuarie 2011 – vizita medicală programată la Policlinica Municipală Galaţi;

15 ianuarie 2011 – plecarea în primul stagiu al iernii, în Poiana Braşov (hotel Piatra Mare);

28 ianuarie 2011 – revenirea la Galaţi;

5 februarie 2011 – plecarea în cel de-al doilea cantonament care va avea loc în Cipru (la Larnaca);

18 februarie 2011 – întoarcerea din cel de-al doilea stagiu de pregătire al iernii.

Cele mai citite

Glume despre Ciolacu, după vizita la Erdogan. “Marcele, eu ți-aș fi dat sabia lui Ștefan cel Mare, dar am auzit că nu ești moldovean”

Posibila restituire a sabiei lui Ștefan cel Mare către România, anunțată de premierul Ciolacu, a generat glume pe internet. Vizita premierului Marcel Ciolacu la Ankara,...

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...

Iohannis, vizită la Piatra Craiului

Preşedintele Klaus Iohannis va vizita, astăzi, Parcul Naţional "Piatra Craiului", cu prilejul Zilei Internaţionale a Biodiversităţii şi în marja Zilei Europene a Parcurilor Naţionale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă