15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialOsama bin Laden - un bătrân singur, înfăşurat într-o pătură (VIDEO)

Osama bin Laden – un bătrân singur, înfăşurat într-o pătură (VIDEO)

Recentele imagini difuzate de CNN cu Osama bin Laden, filmate de un apropiat în ascunzătoarea lui din Abbottabad, Pakistan, nu sunt exact ce ne-am fi aşteptat de la cel mai temut terorist de pe planetă. Un bin Laden chircit de frig pe podeaua unei camere spartane, purtând fes şi butonând telecomanda ca orice pensionar, nu pare a avea vreo legătură cu artizanul malefic al atentatelor de la 11 septembrie.

Oficialii americani au prezentat sâmbătă cinci videoclipuri fără sunet în care necarismaticul bin Laden, bine îmbrăcat şi cu barba vopsită, exersa discursuri propagandiste. Unul dintre ele era intitulat „Un mesaj pentru poporul American”, însă oficialii nu au dat detalii. Din câte se pare, la nivel de imagine, teroristul nu a încetat niciodată să fie icon-ul organizaţiei al Qaeda. Potrivit CNN, sunetul care însoţea imaginile a fost scos pentru că nu s-a dorit ca ideile lui bin Laden să fie răspândite, chiar şi prin intermediul unor discursuri exerciţiu. Alte trei videoclipuri sunt de fapt exerciţii pentru discursului principal, pe care bin Laden intenţiona să îl realizeze.

Dar imaginile pot fi şi o lovitură dată celor care încă vedeau în liderul al Qaeda un model demn de urmat. Precum şi celor care îi contestau moartea. Autorităţile americane au confirmat că deocamdată nu ştiu multe despre ultimii ani din viaţa lui bin Laden, însă cred că el a rămas o figură importantă a organizaţiei teroriste.

„Complexul din Abbottabad a fost un centru de comandă şi control activ pentru liderul al Qaeda şi este clar…că el nu a fost doar un gânditor strategic”, a declarat un oficial american citat de Reuters. „Era activ în operaţiuni de planificare şi în conducerea deciziilor tactice.”

Provocarea pe care autorităţile americane o au în continuare este să determine rolul pe care Osama bin Laden îl mai avea în organizaţia al Qaeda, dar şi efectul morţii sale.

 

Înregistrările video confiscate din ascunzătoarea liderului Al-Qaida în timpul operaţiunii de tip comando ce a dus la eliminarea sa îl prezintă pe Osama bin Laden uitându-se la televizor la reportaje şi ştiri despre acţiunile sale, semnalează sâmbătă Associated Press, citat de Agerpres.

Aceste înregistrări video au fost capturate de membrii trupelor speciale americane, luni, după uciderea lui bin Laden.

Cele cinci înregistrări video oferă publicului o perspectivă asupra felului în care se derula viaţa lui Ben Laden în spatele zidurilor vilei în care a fost ucis, în Pakistan.

În prima înregistrare, realizată în octombrie sau noiembrie 2010, bin Laden poartă haine albe şi vorbeşte spre cameră în stilul mesajelor anterioare. Partea audio nu a fost făcută publică, dar Pentagonul spune că este vorba despre un mesaj către SUA.

Alte trei înregistrări par să fie o repetiţie pentru mesajul video.

Raidul de luni a permis “obţinerea celei mai bogate colecţii de materiale teroriste de până acum”, a spus un oficial.

Aceste înregistrări au fost alese de autorităţile americane pentru a prezenta o imagine demitizată a omului bin Laden, o persoană prezentată drept obsedată de propria imagine şi de felul în care era văzut de lume.

 

 

 

 

Cele mai citite

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Mircea Geoană susține că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din Europa

Sâmbătă, la Congresul Studenților din România, desfășurat la Palatul Parlamentului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o declarație tranșantă privind sistemul...

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă