12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialOrganizatiile evreiesti din toata lumea protesteaza impotriva reinhumarii poetului maghiar Nyiro Jozsef...

Organizatiile evreiesti din toata lumea protesteaza impotriva reinhumarii poetului maghiar Nyiro Jozsef in Romania

Programata initial sa aiba loc azi la pranz, ceremonia poetului maghiar Nyiro Jozsef a fost anulata in ultimul moment, a anuntat postul Romania TV. Poetul horthyst a fost acuzat că a participat la uciderea mai multor români în septembrie 1940. Prefectul din Harghita a atacat în instanţă autorizaţia de reînhumare în România. Anularea ceremoniei a venit atat pe fondul opozitiei categorice a Guvernului Romaniei, cat si dupa protestul vehement al organizatiilor evreiesti din toata lumea.

Sâmbătă, un turist maghiar care avea în bagaje o urnă funerară a fost oprit de poliţişti, fiind suspect că ar transporta cenuşa poetului. Poliţia l-a oprit pe bărbat în comuna Corund. Acesta este ziarist şi venea de la Tg Mureş spre Odorheiul Secuisc. Iniţial bărbatul a refuzat să fie percheziţionat până când nu i s-a prezentat un mandat. Astfel a stat ore bune în sediul poliţiei. Inicidentul se bănuieşte a fi o diversiune. Între timp prefectul judeţului Harghita a atacat în instanţă decizia de reînhumare a rămăşiţelor lui Nyiro Joszef.

Cenuşa poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 a fost adusă în Ungaria la iniţiativa Parlamentului de la Budapesta.
Pe 17 mai, Parlamentul Ungariei ceruse clarificări în legătură cu poziţia României faţă de reînhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc. “Ungaria doreşte să ştie dacă poziţia României sugerează că va tolera evenimentul sau va interzice reînhumarea lui Nyiro în Odorheiu Secuiesc”, declara Laszlo Veress, şeful de cabinet al preşedintelui Parlamentului de la Budapesta, precizând că răspunsul Bucureştiului era aşteptat până luni.
Potrivit MAE român, Nyirő József s-a născut în 1889, la Jimbor, judeţul Braşov şi a decedat în 1953, la Madrid, în Spania, unde a fost înhumat până de curând. În perioada interbelică a lucrat ca jurnalist la mai multe publicaţii de limba maghiară din Transilvania şi a publicat mai multe nuvele.
În 1941, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria, a fost invitat în calitate de deputat ardelean în Parlamentul de la Budapesta şi s-a mutat în capitala ungară. A fost redactor-şef la două ziare de extremă dreapta (“Magyar Erő” şi “Magyar Ünnep”).
După lovitura de stat din 15 octombrie 1944 şi-a continuat activitatea în Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislaţie antisemită. În această calitate, Nyirő József a susţinut activitatea guvernului fascist al lui Szálasi Ferenc. În 1940 i-a fost acordată distincţia “Coroana Corvin”, înfiinţată de către Miklos Horthy.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă