32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialOrașul Barcelona așteaptă cu nerăbdare sosirea refugiaților

Orașul Barcelona așteaptă cu nerăbdare sosirea refugiaților

Spaniolii din orașul Barcelona sunt indignați că, după mai bine de şase luni de la lansarea planului de primire a refugiaţilor, nimeni n-a sosit încă, deşi totul este gata, iar unii ar vrea chiar să negocieze direct cu Grecia şi Italia, ocolind Madridul, relatează AFP,citată de Agerpres.

”Suntem furioşi. Oraşul este pregătit tehnic, toate serviciile sunt la punct, cetăţenia îi aşteaptă cu braţele deschise. Dar ei nu sosesc”, a declarat pentru AFP Ada Colau, primăriţa Barcelonei din iunie 2015, care este o fostă militantă împotriva expulzărilor. 

În timp ce ţările din Uniunea Europeană se aflau joi în dispută la Bruxelles pe tema crizei migranţilor, primăriţa Barcelonei, al doilea oraş ca mărime al Spaniei, şi-a prezentat planul ”Barcelona Ciudad Refugio”. 

Când Ada Colau evoca în august 2015 acest proiect, pe adresa de mail prevăzută pentru aceasta au sosit sute de mesaje de la cetăţeni gata să coopereze. 

Şi alte oraşe spaniole i-au urmat exemplul şi presiunea opiniei publice a determinat guvernul lui Mariano Rajoy (conservator) să dea dovadă de mai multă generozitate acceptând să primească 17.680 de persoane, şi nu 2.749, cum era prevăzut iniţial. 

”Dar, de atunci, doar 18 refugiaţi au sosit, un număr ridicol”, în întreaga Spanie, a afirmat Pascale Coissard, purtător de cuvânt al Comisiei de ajutor pentru refugiaţi în Catalonia (nord-est). 

În ultimele luni, serviciile de primire au fost întărite pentru a permite primirea unei părţi dintre refugiaţi – peste un milion în acest stadiu – care au ajuns în Uniunea Europeană, provenind din Siria, Irak, Afganistan şi Eritreea. 

Comisia de ajutor şi-a sporit de patru ori disponibilităţile de cazare – de la 10 la 41 de persoane – şi va dispune rapid de 50 de locuri suplimentare. Ea şi-a întărit, de asemenea, serviciul medical şi de asistenţă psihologică şi oferă pregătire municipalităţilor din regiune pentru primirea de populaţii aflate în necaz. 

Crucea Roşie din Catalonia recrutează, de asemenea, asistenţi sociali, interpreţi, consilieri în materie de locuri de muncă. Ea dispune, printre altele, de trei clădiri pentru cazarea de urgenţă a unor persoane. 

”Suntem gata. Nu mai trebuie decât să mobilizăm ultimele resurse care vor fi puse la dispoziţie când sosirea refugiaţilor va fi iminentă”, a explicat Oscar Barbero, însărcinat cu intervenţia socială pentru Crucea Roşie regională, precizând că nu se ştie când vor veni refugiaţii şi nici câţi vor fi. 

”Guvernul nu ne oferă nici cea mai mică informaţie”, a acuzat Ignasi Cabol, coordonator al planului ”Barcelona Ciudad Refugio”, prevăzut cu un buget de 10,5 milioane de euro. ”Răspunsul Europei este disperat de lent”, a adăugat Pascale Coissard. 

Din cei circa 160.000 de solicitanţi de azil identificaţi în vara lui 2015, care urmau să fie reorientaţi către diferite ţări ale Europei, doar 600 au fost trimişi şi acţiunile de închidere a frontierelor se înmulţesc în Europa. 

”Imaginile cu copii înecaţi în fiecare săptămână pun în cauză direct sensul proiectului european”, a estimat Ada Colau.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Evenimente de Ziua Copilului în București

Numeroase evenimente au fost pregătite pentru copii, în Bucureşti, cu ocazia zilei de 1 Iunie, printre care "Porţi deschise" la Camera Deputaţilor, o nouă...

Mama lui Michelle Obama, Marian Robinson, a murit la 86 de ani

Marian Robinson, mama fostei Prime Doamne a SUA, Michelle Obama, a murit la 86 de ani, scrie BBC. Într-o declarație, familia ei a precizat că...

Robert Cazanciuc a lansat o carte despre Constituție pentru copii și tineri

Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc şi-a exprimat speranţa, sâmbătă, la lansarea volumului său "Constituţia pentru copii şi tineri… de toate vârstele", că acesta va crea...
Ultima oră
Pe aceeași temă