22.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialONU vrea confiscarea camioanelor care transportă petrolul traficat de Statul Islamic

ONU vrea confiscarea camioanelor care transportă petrolul traficat de Statul Islamic

Un raport ONU propune confiscarea camioanelor de tip cisternă care transportă petrolul traficat de Statul Islamic. Confiscarea camioanelor în Irak și Siria are drept scop blocarea finanţării jihadiştilor.

Potrivit Mediafax, în raportul pe care l-a întocmit, echipa ONU pentru sancţiuni contra mişcărilor islamiste propune totodată interzicerea zborurilor provenind dinspre sau care se îndreaptă către teritorii aflate sub controlul SI, în vederea împiedicării importurilor de bunuri sau arme.

Raportul ONU obţinut luni de AFP urmează să fie discutat de către cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate miercuri, în cadrul unei rezoluţii vizând să reducă finanţarea jihadiştilor din cadrul Frontului al-Nusra, aripa Al-Qaida în Siria.

Ministrul australian de Externe Julie Bishop va prezida această reuniune a Consiliului, al cărei obiectiv este să sporească eforturile comunităţii internaţionale de contracarare a ameninţării islamiste în Irak şi Siria.

Cei 15 membri ai Consiliului au adoptat în august o rezoluţie privind blocarea surselor de finanţare ale islamiştilor şi împiedicarea plecării unor jihadişti străini în Irak şi Siria. Documentul ameninţă cu sancţiuni ţările care cumpără petrol de la islamişti.

Gruparea SI ar încasa între 850.000 şi 1,65 de milioane de dolari pe zi din vânzarea de petrol prin contrabandă către intermediari, care ar conduce ei înşişi o flotă de camioane, potrivit raportului.

Fără să precizeze care itinerarii de contrabandă sunt vizate, în raportul ONU este citată Turcia ca o ţară importantă în tranzitul livrărilor de petrol, camioanele întorcându-se după aceea în Irak şi Siria cu produse rafinate.

"Sancţiunile nu pot împiedica complet acest trafic", se subliniază în raport, ci "perturba punerea camioanelor-cisternă la dispoziţia SI şi reducerea reţelelor de contrabandă aliate", se arată în document.

Echipa ONU propune Consiliului de Securitate să le ceară tuturor statelor care au frontiere cu teritoriile aflate sub controlul islamiştilor să "confişte rapid toate camioanele-cisternă şi încărcăturile acestora care provin (din aceste regiuni) sau intră în ele", mai scrie Mediafax.

Raportul ONU propune, de asemenea, în faţa riscului tot mai mare de jefuire a unor situri arheologice, interzicerea comerţului cu obiecte antice provenind din Siria sau Irak.

Gruparea Statul Islamic face de asemenea bani din taxarea celor care jefuiesc opere de artă, însă raportul ONU nu prezintă vreo sumă cu privire la acest comerţ.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă