12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialONU ar putea ancheta posibilele crime de război din Yemen

ONU ar putea ancheta posibilele crime de război din Yemen

Organizația Amnesty International a cerut, marți, Organizației Națiunilor Unite (ONU) să înceapă o anchetă cu privire la posibile crime de război comise în timpul conflictului din Yemen, unde 4.300 de persoane au fost ucise din martie până în prezent, relatează Agerpres

Într-un raport intitulat ”Niciun loc sigur pentru civili: raiduri aeriene și atacuri terestre în Yemen”, organizația neguvernamentală subliniază că ”toate părțile implicate în conflict dau în mod deliberat dovadă de un dispreț nemilos față de securitatea civililor”.

Citește și: Bombardament în Yemen. Cel puțin 20 de civili au fost uciși

”Civilii din sudul Yemenului se află prinși sub focurile încrucișate ucigașe ale grupărilor houthi și anti-houthi, trăind în același timp sub amenințarea constantă a loviturilor aeriene ale coaliției” arabe conduse de Arabia Saudită, denunță organizația.

Riadul s-a plasat la sfârșitul lui martie în fruntea unei coaliții arabe, pentru a-i împiedica pe rebelii șiiți houthi să pună stăpânire pe întreg teritoriul Yemenului, în timp ce aceștia din urmă au cucerit deja vaste teritorii și au intrat în Aden (sud), ultimul refugiu al președintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, constrâns să fugă în exil.

Raportul Amnesty descrie ”moartea și distrugerea semănate în orașele Taiz și Aden de atacurile ilegale, imputate tuturor taberelor, și care sunt susceptibile să constituie crime de război”.

Luptele violente dintre rebeli și forțe loialiste au făcut la Taiz, al treilea oraș din Yemen, peste 80 de morți, duminică și luni, potrivit unor surse militare.

În ceea ce privește coaliția, Amnesty informează despre opt atacuri, care au curmat viața a cel puțin 141 de civili și au răniți alți 101, majoritar femei și copii.

”Elementele obținute arată că zone dens populate, care includ locuințe civile, o școală, o piață și o moschee, au fost vizate în mod deliberat.Consiliul ONU pentru drepturile omului trebuie să înființeze o comisie internațională de anchetă, care să desfășoare o investigație independentă și imparțială pe marginea presupuselor crime de război comise în timpul conflictului”, critică organizația non-guvernamentală.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă