12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialONG-urile străine cer autorităţilor române să nu reincrimineze insulta şi calomnia

ONG-urile străine cer autorităţilor române să nu reincrimineze insulta şi calomnia

Un număr de 35 de organizaţiile internaţionale îşi exprimă “profunda îngrijorare faţă de reincriminarea insultei şi a calomniei de către Parlamentul României” şi cer ca insulta şi calomnia să nu fie reincriminate.

“Acest vot anulează progresul făcut de România în ultimii opt ani în protejarea libertăţii de exprimare. Incriminarea insultei şi a calomniei constituie un grav atac împotriva acestui drept, având efectul de a intimida acele voci care aduc critici structurilor de putere din societate, expunând abuzul, corupţia şi ilegalităţile. Există încă posibilitatea ca aceste modificări să nu intre în vigoare, în cazul în care Preşedintele refuză să le promulge. În acest caz, legea se va întoarce la Parlament unde va fi supusă din nou procedurii de vot. Cerem Preşedintelui să îşi respecte promisiunea de a respinge modificările aduse Codului Penal, iar autorităţilor române să facă tot ce le stă în putere pentru a împiedica intrarea în vigoare a acestor modificări”, se arată în solicitarea trimisă autorităţilor române.

Semnatarii amintesc că, în 2006, Parlamentul a hotărât abrogarea infracţiunilor de insultă şi calomnie, în 2007 şi 2013, Curtea Constituţională a decis că infracţiunile de insultă şi calomnie nu sunt abrogate, însă, prin votul Parlamentului din 10 decembrie 2013, insulta şi calomnia au fost reintroduse în Codul Penal.

“Dezincriminarea insultei şi calomniei a adus statului român felicitări din partea OSCE şi a condus la creşterea rating-ului de ţară în clasamente internaţionale relevante, cum ar fi cel al Reporteri fără Frontiere”, mai arată organizaţiile semnatare, membre şi partenere ale IFEX – reţeaua mondială pentru libertate de expresie.

Potrivit reprezentanţilor societăţii civile, decizia Parlamentului, luată fără consultare publică, “aruncă la coş zece ani de eforturi făcute de societate pentru dezincriminarea insultei şi calomniei” şi elimină România din rândul democraţiilor care nu acceptă ideea că un om poate să fie condamnat penal pentru cuvintele pe care le spune.

Politicienilor români li se aminteşte şi faptul că deciziile Curţii Constituţionale, invocate drept pretext pentru introducerea în Codul penal a infracţiunilor de insultă şi calomnie, trebuie să respecte Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa CEDO – care au putere de lege în România -, iar impunerea obligaţiei ca defăimarea să fie sancţionată penal nu este susţinută de niciun articol din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi de nicio hotărâre pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Semnatarii susţin că este absolut necesar ca articolele 205-207, ce reincriminează insulta şi calomnia, să fie scoase din Codul Penal, actuala formă a legii fiind “o gravă agresiune la adresa libertăţii presei şi a libertăţii de exprimare în general”.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă