20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialOlimpiada de la Soci, în vizorul teroriştilor?

Olimpiada de la Soci, în vizorul teroriştilor?

Potrivit expertului rus Nikolai Petrov de la Centru Carnegie din Moscova, posibilităţile preşedintelui rus Dmitri Medvedev sunt destul de limitate în acest sens. ”De la el se cere tenacitate şi determinare, dar el încearcă totodată să evite escaladarea tensiunilor în Caucazul de Nord”, estimează Petrov, amintind că, în cursul recentei sale vizite în Daghestan, Dmitri Medvedev a promis pedepse severe pentru terorişti, dar, în acelaşi timp, a cerut clericilor musulmani locali să-i elimine pe insurgenţi din comunitate.

Situaţia din Daghestan, de unde erau originare cele două femei kamikaze care s-au aruncat în aer la 29 martie în metroul din Moscova, rămâne sumbră: potrivit sondajelor de opinie, circa 80% din populaţie este ostilă liderilor locali, impuşi de Kremlin.

Intensificarea activităţii teroriste ameninţă desfăşurarea în 2014 a Jocurilor Olimplice de Iarnă de la Soci, celebră staţiune situată în inima munţilor Caucaz, consideră pe de altă parte comentatorii de la Toronto Star. Pe lângă republicile instabile din Caucazul de Nord, în imediata vecinătate a Rusiei se află Georgia, unde se menţine o atmosferă tensionată după ultimul conflict militar cu Rusia. Iar numai la 15 minute distanţă, la sud de Soci se află Abhazia, un alt teritoriu în litigiu, recunoscut doar de Rusia şi alte câteva ţări.

Niciodată până acum locul desfăşurării Jocurilor Olimpice nu a fost situat într-un astfel de mediu ostil. În afara problemelor ecologice şi a condiţiilor inacceptabile de lucru pe şantierele de construcţie a infrastructuriii olimpice, recentele atentate au demonstrat că există o altă problemă presantă care ar putea obstrucţiona desfăşurarea Olimpiadei de Iarnă 2014 la Soci şi anume terorismul, potrivit Toronto Star.

”Soci ar putea deveni ţinta directă sau indirectă a teroriştilor, iar în oraş s-ar putea desfăşura operaţiuni pe scară largă pentru prevenirea unor incidente” – anticipează un expert canadian pe probleme de securitate care se află în prezent în Caucazul de Nord.

Rusia este capabilă să facă faţă acestei provocări şi să asigure securitatea Jocurilor Olimpice din 2014, consideră el, apreciind însă că gherila dispune totuşi de anumite avantaje. Astfel, ea poate să comită atentate oriunde în altă parte în Rusia decât la Soci, pentru a crea impresia de instabilitate şi nesiguranţă, precizează expertul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă