27.5 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialObama şi Merkel, discuție despre conflictul din Ucraina şi criza imigranţilor

Obama şi Merkel, discuție despre conflictul din Ucraina şi criza imigranţilor

Preşedintele american Barack Obama și cancelarul german, Angela Merkel, au discutat la telefon despre recenta intensificare a violenţelor în estul Ucraiei şi despe criza imigranţilor, anunţă Casa Albă, potrivit Mediafax

Obama şi Merkel au discutat după ce militari ucrainei şi separatişti proruşi s-au întâlnit la Minsk şi au căzut de acord să încerce din nou să pună capăt confruntărilor armate, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE).

Citește și: Criza imigranților copleșește Europa. Ce soluții există pentru refugiați

Şeful statului american a felicitat-o de asemenea pe Merkel pentru leadershipul în criza din Europa, în special pentru decizia recentă de a uşura povara în state de la frontiera UE prin primirea de refugiaţi sirieni.

Europa se confruntă cea mai gravă a imigranţilor – în urma unui aflux de refugiaţi şi imigranţi din faţa unor conflicte şi sărăciei din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia – de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace.

De asemenea, Obama a anunţat că Ucraina a înregistrat progrese în implementarea obligaţiilor pe care şi le-a asumat prin înţelegerile de la Minsk şi a reiterat faptul că este necesar ca şi Rusia să facă acelaşi lucru, a anunţat Casa Albă miercuri seara târziu într-un comunicat.

Violenţele recente au avut loc în urma intensificării atacurilor forţelor ruse şi separatiste proruse dincolo de linia de contact instituită prin înţelegerile de la Minsk, subliniază Casa Albă în comunicat.

Un reprezentant al OSCE în “Grupul de contact”, Martin Sajdik, a anunţat anterior, miercuri, că părţile implicate în conflict au convenit să implementeze un armistiţiu începând de marţi – prima zi de şcoală în Ucraina. Acordul a fost obţinut într-o reuniune a Grupului – din care fac parte reprezentanţi ai Moscovei, separatiştilor proruşi din Donbas (est) şi Kievului – la Minsk, capitala Belarusului.

OSCE şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o intensificare recentă a violenţelor în regiunea Donbas, unde confruntările armate au continuat şi s-au soldat cu victime aproape zilnic, după intrarea în vigoare a unui armistiţiu, în februarie.

Citește și: Comitet pentru situaţii de urgenţă din cauza CRIZEI IMIGRANŢILOR

Armistiţiul este un element-cheie în cadrul planului de pace de la Minsk, negociat în urmă cu peste şase luni, a declarat Sajdik, subliniind că acesta prevede, între altele, retragerea armamentului greu şi denunţând o nerespectare a angajamentelor în acest sens.

Denis Puşilin, un lider rebel prorus, a declarat, după negocieri, că a observat progrese în redactarea unui document care să reglementeze retragerea armamentului greu de calibru sub 100 de milimetri.

Cele mai citite

Spațiul aerian al Suediei a fost încălcat de un avion militar rusesc, afirmă forțele armate

Un avion militar rusesc a fost întâmpinat de avioane de vânătoare suedeze după ce a încălcat pentru scurt timp spațiul aerian al Suediei, vineri,...

Florin Răducioiu, amintiri despre Cupa Mondială din 1994

Florin Răducioiu a discutat despre echipa națională a României și despre perioada Campionatului Mondial din 1994. Fostul atacant al echipei AC Milan a participat...

FOTO. Un tânăr a murit și mai mulți copii au fost răniți, într-un accident între un autocar și un autoturism. Planul roșu, activat

Autorităţile din Vâlcea au activat, în această dimineaţă, Planul roşu după ce un autocar plin cu copii s-a izbit de un autoturism, răsturnându-se pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă